Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 14:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/just-nu-presstraff-med-magdalena-andersson/

Svensk politik

Svensk ekonomi tappar farten

32:00. Magdalena Andersson (S) presenterar prognos för det ekonomiska läget i stat och kommuner.

Den svenska ekonomin tappar fart och tillväxten blir lägre än i tidigare prognoser. Men finansminister Magdalena Andersson (S) ser inte någon djup svacka.

– Man skulle kunna säga att vi varken har en högkonjunktur eller en lågkonjunktur, säger hon.

I finansdepartementets nya prognoser kommer den svenska tillväxten att uppgå till cirka en procent i år och nästa år för att sedan öka något. Enligt finansminister Magdalena Andersson är den viktigaste förklaringen att en konjunkturavmattning i omvärlden påverkar svensk ekonomi.

– Vi ser en kraftigare avmattning än vad vi bedömde i höstas, säger hon.

Finansministern bedömer att Sverige står väl rustat för en nedgång i konjunkturen.

– Det är tack vare att vi betalat av på statsskulden som vi har muskler att möta en konjunkturavmattning.

Magdalena Andersson utlovade också att kommunerna kommer att få mer pengar till välfärden senare i vår. Moderaterna har krävt att kommunerna omgående ska få cirka tre miljarder för att klara välfärden, medan Kristdemokraterna vill se knappt sju miljarder och Vänsterpartiet minst tio miljarder.

Läs mer: Kommuner vill ha minst 6,5 miljarder till välfärden

Hur mycket regeringen och samarbetspartierna kommer att tilldela kommunerna vill inte Magdalena Andersson säga.

– Men jag bedömer att det Moderaterna kräver är i underkant av det som kommunerna kommer att behöva, säger Magdalena Andersson.

Oppositionspartierna vill att kommunerna snarast ska få besked om nya tillskott men Magdalena Andersson vill inte ge någon tidpunkt för när hon kommer att presentera satsningen.

– Vi ser ingen anledning att dra de här diskussionerna i långbänk men när det blir tänker jag inte svara på i dag, säger Magdalena Andersson.