Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Just nu sitter Göran Hägglund säkert”

Tre frågor till Mats J Larsson, reporter på DN, som bevakar Kristdemokraterna och finns på plats på rikstinget i Umeå.

Hur är läget för Göran Hägglund ett halvår efter kritikstormen – hänger han löst eller sitter han säkert?

– Just nu sitter han säkert. Kritiken har mildrats.

– Viktigt för Hägglund är att en av de hårdaste kritikerna för ett halvår sedan - kommunalrådet i Markaryd Bengt ”Mr 45 procent” Germundsson - nu är nöjd med Göran Hägglund som han tycker blivit mer lyssnande. Kritiken finns dock kvar främst hos en högerfalang i partiet som är aktiv, men för tillfället i klar minoritet.

– Någon given motkandidat till Hägglund saknas också sedan gruppledaren Mats Odell, åtminstone för tillfället, stängt dörren för att kandidera.

Vad betyder det att Hägglunds företrädare Alf Svensson i en intervju i DN i dag går emot Hägglund på flera punkter?

– Det är en stor seger för den majoritet av distriktsordföranden - 14 av 26 - som i en debattartikel i senaste numret av tidningen Kristdemokraten kräver ett beslut om en barnomsorgspeng på rikstinget. Göran Hägglund och resten av partistyrelsen vill ha fria händer att fortsätta att utreda frågan.

– Alf Svensson är fortfarande något av en gudfader inom partiet. Därmed är det troligt att partistyrelsen går mot ett nederlag i omröstningen som äger rum i morgon. Det är dock ett nederlag som partistyrelsen kan leva med eftersom den i sakfrågan har samma uppfattning: att en barnomsorgspeng på 6.500 kronor i månaden för föräldrar som vill stanna hemma är en bra idé.

Men kan det verkligen gå igenom i diskussionerna med övriga regeringspartier?

– Det blir mycket svårt. Folkpartiet anser att en så hög barnomsorgspeng det vore att skicka tillbaka kvinnorna i Sverige till spisen. Även Moderaterna i sin nya tappning talar mycket om jämställdhet mellan könen. Det är just detta Göran Hägglund vet och försöker tänka ut en lösning på. han är både partiledare och minister.

– För mycket minister och för lite partiledare, tycker kritikerna som anser att krisdrabbade KD därmed blivit profillöst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.