Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Justitieministern: Den som angriper vårdpersonal ska ha rejält straff

Justitieminister Morgan Johansson.
Justitieminister Morgan Johansson. Other: Fredrik Funck

”Oacceptabelt”. Justitieminister Morgan Johansson (S) ser allvarligt på kriminellas agerande på akutmottagningar och vill skärpa straffen för hot och våld mot sjukvårdspersonal. 

– Vår inriktning är att den som angriper vårdpersonal ska ha rejäla straff, säger han. 

I ett reportage från Malmö akutmottagning berättar DN hur vardagen för sjukvårdspersonal har blivit allt tuffare på grund av den eskalerande gängkriminaliteten och de många skottlossningarna. Anställda vittnar om att de hotas, trakasseras och tvingas dölja sina namnskyltar. 

Läs mer: Anhöriga största hotet när skottskadade kommer in till sjukhuset i Malmö.

I och med att fler patienter har fått tillgång till vapen har oron och rädslan för att bli allvarligt skadad ökat bland personalen, enligt Vårdförbundet. Och i en enkät av Läkarförbundet uppgav var fjärde av de 782 läkare som svarat att de utsatts för hot och våld under de senaste tolv månaderna.

Justitieministern är medveten om situationen på sjukhusen och har tillsatt en utredning, ”Blåljusutredningen”, om skärpta straff mot personer som ger sig på samhällsviktig personal. Från början omfattade den bara hot och våld mot poliser och brandmän, nu innefattar den också vårdpersonal. Ett delbetänkande ska presenteras den 17 januari. 

– Vårdpersonal är inkluderade i uppdraget och vi får se hur utredaren löser det rent lagtekniskt. Men inriktningen är ökade straff för hot och våld, säger Morgan Johansson.

Hur ser du förekomsten av hot och våld inom vården som till exempel beskrivs i DN:s artikel?

– Det är naturligtvis helt oacceptabelt och här måste polisen sätta hårt mot hårt mot de som beter sig på det viset. Det gäller att det finns ett bra samarbete mellan sjukvården och polisen och att det finns en beredskap hos polisen att komma när sådana situationer uppstår. 

Läs mer: Skjutvapenvåldet har nått mellanstora städer 

Morgan Johansson menar att man måste se utvecklingen inom vården i ett bredare perspektiv eftersom de som hotar personalen ofta är indragen i annan kriminalitet. Därför har regeringen infört flera nya brottsrubriceringar och redan skärpt straffen för grov brottslighet och för vapeninnehav för att polisen ska få fler verktyg att ingripa och upptäcka brott. 

Dessutom har det satts upp allt fler övervakningskameror i till exempel entréer på sjukhus för att öka möjligheten att identifiera och gripa personer som är hotfulla.

– Vi kan inte låta de här individerna bete sig på det här sättet utan vi måste agera resolut. 

Även om straffskärpningar i sig har begränsade effekter på brottsligheten, anser justitieministern ändå att det är rätt väg att gå och att det kan fungera avskräckande. 

– Ju fler fängelseår vi kan döma ut desto fler år håller vi de här individerna borta från gatorna. Kan man inte ta dem på det ena sättet för olika brott kan vi ta dem om de hotar vårdpersonal eller andra som poliser, vilket är ett växande problem. 

Samtidigt är det viktigt att arbeta brottsförebyggande, menar han. Där lyfter Morgan Johansson fram bland annat sociala insatser som tvångsomhändertagande för unga (LVU) och 90-dagarsgarantin för att få fler arbetslösa ungdomar i jobb. Han tycker att man måste bryta nyrekryteringen för de kriminella gängen och bura in de brottstyngda personerna. 

– Det hänger ihop. Om de mest brottsaktiva är kvar på gatorna ligger de och stör och kan utgöra förebilder. Och om man slår in på den vägen finns de bara två slut: att man blir skjuten eller hamnar i fängelse, säger han.

Finns det risk för att hoten från kriminella mot vårdpersonal kan verka avskräckande på yrket?

- Visst är det så. Det är därför vi ser så allvarligt på det, säger Morgan Johansson. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.