Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Justitieutskottet kallar till sig Ask

Morgan Johansson (S) är ordförande i justitieutskottet. Han kräver en total genomlysning av polismyndigheternas system för att se hur omfattande registreringen är.

– Min bedömning är att det här är olagligt, det är oacceptabelt och det måste upphöra omedelbart. Jag litar på att de myndigheter som har tillsynsansvar agerar. Dessutom är det viktigt nu när det här kommer fram att de övriga polismyndigheterna går igenom och ser vad de har i sina system. Finns det på ett ställe kan det finnas på andra. Det kan vi inte acceptera.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har kallats till utskottet av Miljöpartiet för att svara på frågor om registret.

– Det här blir en politisk fråga också. Men det är för tidigt att säga om det här ansvaret ligger hos polisen eller om det finns ett ansvar hos regeringen, säger Morgan Johansson.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Maria Ferm har redan kontaktat Rikspolisstyrelsen för att kräva ett extramöte där de förklarar registret.

– Jag tycker det är mycket obehagligt. Det för tankarna tillbaka till andra världskrigets registrering. Vi måste reagera på det här. Därför har jag bett om ett extra möte med Rikspolisstyrelsen så att vi får veta vilka åtgärder de vidtar för att gå till botten med det här. Vi måste ta reda på omfattningen, säger hon till DN.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att han chockades av avslöjandet i DN.

– Jag trodde inte det var sant. Det fanns en tid där länder registrerade medborgare efter religion och ras. Det ger en så konstig smak i munnen att det sker i dag. Romer är en grupp som är väldigt utsatta för diskriminering, och nu är det polisen som diskriminerar.

Han ställer nu hårda krav på Rikspolisstyrelsen.

– Vi har begärt att högsta polisledningen går ut och förklarar sig omedelbart. Inom några timmar. Dessutom måste Beatrice Ask komma till justitieutskottet och förklara vad hon vet.

– Det är rimligt att man ber Sveriges romer om ursäkt. Det här visar också hur snabbt registrering drar iväg. Det är ett exempel på att vi måste ha väldigt strikt lagstiftning kring register, säger Jonas Sjöstedt.

Centerpartiets Johan Linander är vice ordförande i justitieutskottet och ledamot i Rikspolisstyrelsens styrelse.
– Jag blir bedrövad alltså. Man funderar ju över vad de sysslar med, de som skapat det här registret. Det är viktigt att vi går till botten med det, det kan bli en fråga om en vanlig brottsutredning.

Han säger att frågan kommer tas upp under nästa möte med Rikspolisstyrelsen, men att ingen extra möte med styrelsen är planerad.

– Då är det viktigt att polisen svarar på vad de gör för att garantera att det inte finns fler av den här typen av olagliga register. Så här får man inte göra, det är konstigt att det inte sitter i ryggmärgen på varje polis runt om i landet.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är inte tillgänglig för intervju. Hans pressekreterare Johan Ingerö kommenterar uppgifterna:

– Det är fullständigt självklart att lagar ska följas. Som ni beskriver det finns det anledning att tro att så inte skett. Jag vet inget om omständigheterna, men om det är som ni säger är det fruktansvärt. Det är viktigt att det blir klarlagt vad som hänt, säger han till DN.

Sverigedemokraternas ledamot i justitieutskottet, Richard Jomshof, har inte hunnit sätta sig in i uppgifterna.

– Det finns inte så mycket att säga, jag har precis tagit del av nyheten. Spontant kan jag säga att alla myndigheter ska följa lagstiftning. Det gäller även polisen. Jag har inga problem med att man rent allmänt registrerar eller för in uppgifter som man tycker är viktiga för framtiden. Men man får inte bryta mot lagen. Jag kommer självklart följa det här, säger Richard Jomshof.

Även på sociala medier var reaktionerna starka på måndagen efter DN:s avslöjande.

Moderata infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd har varit i Tyskland under landets val men reagerar med bestörtning på Twitter.
”Vaknar upp i Berlin, läser Niklas Orrenius i DN om romer, känner mig illa berörd. Vad ska inte Romer känna sig då!”

Dagens Nyheter söker justitieminister Beatrice Ask och integrationsminister Erik Ullenhag som engagerat sig i romers rättigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.