Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Kadmium mycket värre än vad vi trott”

”Kadmium är mycket giftigare än vad vi tidigare trott. Det måste myndigheter bli bättre på att utvärdera”, säger professor Björn Fagerberg på Sahlgrens­ka akademien vid Göteborgs universitet.

Enligt honom har det under de senaste åren kommit flera nya studier som pekar mot att intaget av kadmium måste minska. En av dessa studier visar att människor kan riskera njurskador vid mycket lägre kadmiumnivåer än vad som tidigare varit känt.

En annan studie som omfattar 30 000 svenska kvinnor hittar ett tydligt samband mellan högt kadmiumintag och cancer i livmodern.

– När stora studier visar så klara kopplingar mellan hälsorisker och kadmium är det dags att dra öronen åt sig, säger Björn Fagerberg.

Kvinnor i fertil ålder drabbas ofta av järnbrist och det gör i sin tur att kroppen tar upp mer av det kadmium som passerar genom tarmen.

Dessutom har kadmium visat sig ha liknande effekt på kroppen som det kvinnliga könshormonet östrogen. Det gör att kvinnor råkar illa ut.

Tillsammans med flera läkar-kolleger riktade han nyligen skarp kritik mot att svenska myndigheter uppmuntrar att slam från landets reningsverk ska hamna på åkrarna. Precis som handelsgödseln innehåller slammet kadmium.

Naturvårdsverket har nyligen föreslagit ett gränsvärde på 50 milligram per kilo fosfor för slam som ska spridas på åkrar.

– Då bedömer vi att säkerheten är god, även om jag också delar synen att kadmiumbelastningen måste minska, säger Majlis Bergqvist på länsstyrelsen i Stockholm och en av dem som tagit fram Naturvårdsverkets nya förslag.

Redan i dag finns en frivillig överenskommelse i branschen om att slammet inte ska ha högre halter av kadmium än 17 milligram per kilo fosfor.

Men Björn Fagerberg och hans kolleger vill stoppa det helt.

– Vi tycker att samhället ska vara oerhört försiktigt med slam. I dag finns ingen balans mellan det kadmium som tillförs jordarna och det som försvinner därifrån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.