Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kaftan-och-kristallklubba-talmannen-far-flest-gavor-i-riksdagen/

Sverige

Kaftan och kristallklubba – talmännen får flest gåvor i riksdagen

I gåvoregistret hittar man bland annat bordstabletter med Pokémon-motiv och solfjädrar i bambu med Hello Kitty-motiv. Foto: Thomas Karlsson

Talmännen får överlägset flest gåvor i riksdagen. 

Urban Ahlin har tagit emot en kaftan med päls- och guldbroderier medan hans efterträdare Andreas Norlén fått en ordförandeklubba i kristall. 

Här är fler gåvor som sticker ut.

Sedan januari 2017 måste riksdagsledamöter och talmän anmäla presenter som de tar emot i tjänsten till riksdagens gåvoregister – om föremålens värde överstiger 450 kronor. Gåvorna tas sedan om hand av riksdagsförvaltningen.

Fram till i början av maj hade de anmält 43 gåvor.

En titt i gåvoregistret visar att talmännen får klart flest presenter i riksdagen. 

Tidigare talmannen Urban Ahlin har lämnat in en kaftan med päls- och guldbroderier skänkt av Kazakhstans förre premiärminister Bakhytzhan Sagintayev. Foto: Thomas Karlsson

Under sin tid på posten registrerade Urban Ahlin inte mindre än 13 gåvor. Det rörde sig om allt från en porslinsbjörn till en örn på stativ i metall med tillhörande fickur och en Ipad mini i skinnfodral med bilder tagna från Kuwaits talman Marzouq Al-Ghanims besök. Det som kanske stack ut mest var en vit kaftan med päls- och guldbroderier med tillhörande pälsmössa skänkt av Kazakhstans förre premiärminister Bakhytzhan Sagintayev.

Nuvarande talman Andreas Norlén, som tillträdde efter riksdagsvalet förra hösten, har än så länge fått tre gåvor – bland annat en Georg Jensen-skål i rostfritt stål innehållande påskgodis ”som nu är uppätet” och en ordförandeklubba i kristall skänkt av talman Jacques Brotchi i den belgiska senaten.

Bild 1 av 5 Talman Andreas Norlén har fått en ordförandeklubba i kristall skänkt av talman Jacques Brotchi i den belgiska senaten.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 5 Sedan 2017 måste riksdagsledamöter och talmän anmäla presenter som de tar emot i tjänsten till riksdagens gåvoregister – om föremålens värde överstiger 450 kronor. Gåvorna tas sedan om hand av riksdagsförvaltningen.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 5 Porslinsbjörn som tidigare talman Urban Ahlin fått i gåva.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 5 En gåva från Italiens president.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 5
Foto: Thomas Karlsson

Även Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström är en relativt flitig mottagare och har bland annat registrerat en flaska armenisk konjak och en silverskål med mittmotiv i form av ett skepp.

I gåvoregistret hittar man även solglasögon, choklad, bordstabletter med Pokémon-motiv och solfjädrar i bambu med Hello Kitty-motiv.

Flitigaste givaren är Kuwaits talman Marzouq Al-Ghanim, som har delat ut pennor av märket Cartier till inte mindre än sex ledamöter.

På hyllan samlas gåvorna som ledamöterna och talmännen lämnat in till riksdagens gåvoregister. Foto: Thomas Karlsson

Ledamöterna och talmännen har möjlighet att själva förvara sina gåvor så länge som riksdagsuppdraget varar, men när det upphör måste de lämna tillbaka föremålen till riksdagsförvaltningen som ställer in dem i ett förråd.

I nuläget finns det en riksdagsledamot som inte har hörsammat reglerna. 

I mars förra året fick Said Abdu (L) en Cartier-penna av Marzouq Al-Ghanim, vars rekommenderade pris på den svenska marknaden är 3.050 kronor enligt Cartier. Trots en påminnelse har han ännu inte lämnat tillbaka den, uppger riksdagens servicecenter.

Flitigaste givaren är Kuwaits talman Marzouq Al-Ghanim, som har delat ut pennor av märket Cartier till inte mindre än sex ledamöter.

Said Abdu säger att han har tappat bort pennan och har diskuterat med riksdagsförvaltningen om hur han ska göra. 

”Jag har efter en lång tid letande gjort bedömningen att jag inte kommer att hitta pennan, och har, efter samråd med förvaltning kring vad som ligger i linje med det nya regelverket, erbjudit mig att betala värdet av pennan”, skriver han i ett mejl till Dagens Nyheter.