Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kallare än på 100 år

Stockholm. I veckan väntas temperaturen sjunka till ned mot 20 minusgrader – följt av ännu mera snö.
Stockholm. I veckan väntas temperaturen sjunka till ned mot 20 minusgrader – följt av ännu mera snö. Foto: Erich Stering
Det kan bli köldrekord i Stockholm den här veckan. Onsdag-torsdag räknar SMHI med temperaturer ned mot –20 grader i huvudstaden. Så kallt har det inte varit på över hundra år.

Redan i helgen var det märkvärdigt kallt för säsongen med –11 grader i Stockholm. Man får gå tillbaka till 1965 för att matcha den köldknäppen. Men natten till ondag och torsdag kommer kvicksilvret att falla ännu mer tror SMHI, som räknar med temperaturer nedåt –20 grader. Följt av mer snö.

Temperaturerna är mycket under det normala i stort sett i hela landet.

– I princip har vi temperaturer som ligger ungefär 10 grader under vad det brukar vara. Det blir fortsatt kallt även den här veckan, bara längst i norr dämpas det till normala temperaturer, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Kallast blir det antagligen i fjälltrakterna i Dalarna, Jämtland och Härjedalen, med 25–30 minusgrader.

– Det räknas inte som extremkallt där, men sådana temperaturer har vi på vissa platser haft i nästan två veckor. Fast jag tror inte att det blir köldrekord för säsongen där, säger Linnea Rehn.

Att det blivit så här kallt beror på att fenomenet NAO, Nordatlantiska oscillationen – som normalt medför att milda västliga vindar sveper in över Sverige – är i en negativ fas. Västvindarna hamnar längre söderut och kalluft norr-ifrån strömmar in över landet.

– Den situationen hade vi förra året också och det höll i sig länge. Men det betyder inte att det blir så resten av den här vintern, det kan ändra på sig snabbt, säger Linnea Rehn.

Hur det blir till jul är för tidigt att sia om. Men redan nästa vecka spår SMHI varmare väder med plusgrader.

Dessförinnan blir det mer snö, under torsdagen kommer ett lågtryck med snöfall in söderifrån över Skåne och Blekinge, sedan rör det sig snabbt norrut. Natten till fredag kommer det upp över södra Svealand.

Enligt prognosen kan det lokalt bli stora snömängder, runt Stockholm räknar man med uppemot tio centimeter snö.

Stor-Stockholms lokaltrafik, SL, räknar inte med större problem på grund av årets tidiga stränga kyla.

– Nej, problemet för oss är stora mängder snö. Den läxan lärde vi oss förra året, snöröjer man bara bra så ska vi klara sådana temperaturer. Sedan kan det alltid bli förseningar, och då blir det jobbigt för trafikanterna att stå ute och vänta om det är 20 minusgrader, särskilt om man inte har mössa, säger pressekreteraren Maria Adolfsson.

Fakta: Tidigare köldtoppar

Den lägsta temperaturen som SMHI har registrerat för månaden november i Stockholm är från 1884.

–18 grader var det den 30/11 1884. På den tiden mätte man inte med decimaler.

Andra köldtoppar: –17 grader i november 1904. (Inget angivet datum).

–11,6 uppmättes den 23 november 1965.

–10,9 uppmättes den 30 november 1980.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.