Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 03:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kallaste-maj-pa-artionden-pa-flera-hall/

Sverige

Kallaste maj på årtionden på flera håll

Foto: Pontus Lundahl/TT

Minus 7,8 grader noterade SMHI:s mätstation i ångermanländska Forse på lördagen, den kallaste majtemperaturen sedan 1967. Också i södra Sverige var det kallare än på flera årtionden.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Vi har inte några historiska rekord, men man kan säga att det är den lägsta majtemperaturen på mycket länge, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.  

https://twitter.com/SMHIvader/status/1124603551144128512

SMHI har uppmätt spektakulära temperaturer på fem olika stationer i landet under lördagen. Utöver de som nämns i Twitterinlägget ovan är det blekingska Hanö med 1,6 grader på morgonen (lägsta majtemperaturen sedan 1985), ångermanländska Junsele med minus 7,5 grader (1981) och bohuslänska Måseskär med 2,1 grader (1987). 

– Det är en ovanligt kallt för årstiden, dessutom att det inte är i en viss del av Sverige, utan i så gott som hela landet. Det beror på den klassiska kampen mellan kall och varm luft som vi alltid har på vår och höst, men nu i april var det ett kraftigt högtryck som länge stod emot den kalla nordliga luftmassan, så nu får vi aprilvädret i maj i stället, säger Jon Jörpeland.

Kommande vecka kommer att ha liknande väder, fortsatt ostadigt, och de senaste årens majvärme syns ännu inte till i prognosen. I södra Sverige blir det som mest 10 grader på dagen. I norr blir det 5 som varmast och med lågtrycket kommer regnskurar eller rentav blötsnö norröver.