Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kameraövervakning vanligare med ny lag

Kameraövervakningen i samhället har ökat drastiskt det senaste årtiondet.
Med den nya lagen från 1 juli väntas den öka ännu mer eftersom det inte krävs tillstånd för att få övervaka butiker, parkeringshus och tunnelbanan.

– Den nya lagen om kamera­övervakning förenklar möjligheten att få sätta upp övervaknings­kameror med inspelning på de här platserna, säger Henrik Kvennberg, tillståndsansvarig för allmän kameraövervakning på länsstyrelsen i Skåne län.

Han har också varit samordnare för samtliga länsstyrelsers riksomfattande kartläggning av kamera­övervakning på skolor och restauranger, som DN tidigare berättat om. Resultatet där var nedslående. Det visade sig att skolelever och restaurangbesökare filmades i det fördolda.

– Den nya lag som träder i kraft i juli innebär en ökad möjlighet för övervakning av butiker, parkeringshus, tunnelbanestationer och tunnelbanevagnar, säger Henrik Kvennberg.
Butikerna har hittills kunnat få tillstånd till övervakning men det har varit svårt. Vid entréer, utgångar och vid kassorna har det räckt med en anmälan om kameror utan inspelning.

– Men inspelning av försäljningsytan i butiken har krävt tillstånd. Och det har varit väldigt svårt att få ett sådant tillstånd. Nu behöver man inte tillstånd utan det räcker med att göra en anmälan, säger Henrik Kvennberg.

– Det är en stor förändring för butikerna. Många butiker har efterfrågat möjligheten att få övervaka med bildinspelning av butiksytorna, säger Henrik Kvennberg.

Även för parkeringshus, tunnelbanestationer och tunnelbanevagnar har det krävts tillstånd.
Nu räcker det även där med att ägarna gör en anmälan till länsstyrelsen för att sätta upp övervakningskameror.

– För länsstyrelsen är det viktigt att lagen upprätthålls så att den är lika för alla. Människor ska inte bli föremål för otillbörliga integritetskränkningar. Och det syftar vår tillsyn till, att kontrollera att så inte sker. Och det kommer vi att fortsätta med, säger Henrik Kvennberg.

Hur mycket kameraövervakningen i samhället har ökat ger han exempel på från Skåne län. För tio år sedan hade fyra skolor tillstånd till allmän kameraövervakning.
I dag har 130 skolor – enbart i Skåne län – tillstånd för allmän kamera­övervakning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.