Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kammarrätten: Ekeroth får inte ut uppgifter om flyktingboenden

Sverigedemokraten Ted Ekeroth begärde i höstas ut uppgifter om eventuella flyktingboenden i Lunds kommun, men fick nej. Han överklagade beslutet och kammarrätten har nu avslagit överklagandet.

I oktober uppmärksammade Sydsvenskan att SD i Lund på sin Facebooksida lade ut kartor och listor över flyktingboenden i Lunds kommun.

– Detta är vårt sätt att få ut informationen så att folk vet vad som händer, för det finns ingen offentlig debatt om detta. Vi försöker nå ut till Lunds befolkning. Om medborgarna inte gillar det som pågår så måste de göra sin röst hörd. Kommunen har kringgått reglerna om att annonsera i tidningar och informera grannar. Man gör inget av detta utan bara kör på, sa Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, då till tidningen.

I samma veva överklagade han Lunds kommuns beslut att inte lämna ut uppgifter om eventuella flyktingboenden. Kommunen skrev i sitt avslag att det var en säkerhetsåtgärd med tanke på det flertal bränder på flyktingboenden runtom i Sverige.

Ekeroth yrkade i sitt överklagande att det ”saknas anledning att anta att det allmännas möjlighet till krishantering motverkas om den begärda uppgiften lämnas ut”.

Nu har kammarrätten kommit med sin dom, där man avslår överklagandet, eftersom det saknas anledning att göra en annorlunda bedömning än Lunds kommun.

Rätten avslår även ett liknande överklagande från Nerikes Allehanda gällande ett boende i Örebro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.