Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 15:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kamp-mot-klockan-nar-varden-letar-smittade/

Sverige

Kamp mot klockan när vården letar smittade

Ett provtagningstält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset Göteborg.
Ett provtagningstält utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Ett tiotal medarbetare inom vården i Västra Götaland arbetar nu med att spåra personer som misstänks ha exponerats för det nya coronaviruset.

– Den största utmaningen är att så fort som möjligt få tag på de som kan kan ha blivit smittade, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare.

Arbetet med att spåra personer som kan ha smittats av det nya coronaviruset pågår för fullt sedan det andra svenska coronafallet konstaterades på Östra sjukhusets infektionsklinik i Göteborg i onsdags.

På torsdagen bekräftades att ytterligare fem personer i Sverige har smittats med sjukdomen covid-19. Tre av dem kommer från Västra Götaland och övriga två är hemmahörande i region Stockholm respektive Uppland.

Två av de tre västsvenskarna tros ha smittats av den patient som sedan onsdagen vårdas på Östra sjukhuset, en man i 30-årsåldern som varit på resa i Italien. Mannen arbetsplats i Mölndal beslutade på fredagen att stänga och hålla 40 medarbetare hemma till den 8 mars, rapporterar SVT Väst.

Den tredje västsvensken flög enligt Göteborgs-Posten från Milano i norra Italien till Stockholm den 25 februari. Dagen därpå tog personen tåget från Stockholm till Göteborg.

Folkhälsomyndigheten har begärt ut passagerarlistor från SJ. Tobbe Lundell är presschef på tågbolaget och säger att han inte kan bekräfta att den smittade mannen rest med SJ. 

– Passagerarlistor har begärts ut och vi har skickat iväg dem. Så nu ligger det helt och hållet på Folkhälsomyndighetens bord, säger han. 

Som en extra säkerhetsåtgärd har SJ valt att ta personalen från det aktuella tåget ur tjänst. 

– Det är två tågvärdar och en lokförare, de har inte uppvisat några symptom, säger Tobbe Lundell och tillägger att det inte är bestämt hur länge personalen ska hållas hemma. 

Västra Götalandsregionen, VGR, arbetar nu för fullt med smittspårning för att så snabbt som möjligt hitta de personer som riskerar att insjukna. Det är en kamp mot klockan för att i så stor utsträckning som möjligt begränsa spridningen av sjukdomen. Utanför Östra sjukhuset har smittskyddet rest ett tält där provtagning av misstänkt smittade ska utföras.

Från flyg- och tågbolag kan vården få ut passagerarlistor för att på så sätt kunna identifiera de personer som kan ha exponerats för smittan.

– Eftersom detta är ett virus där det inte finns någon behandling och inga förebyggande åtgärder att ta till så är vår största utmaning att så fort som möjligt hitta dem som kan han blivit smittade, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Läs mer: Oroad över nya coronaviruset? Det här behöver du veta. 

Personer som kan vara smittade avråds från att använda kollektiva transportmedel och ska ringa sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177 för konsultation. Den som uppvisar symtom på smittan kan behöva ta sig till en infektionsklinik. Två av de smittade i Västra Götaland ansågs på torsdagskvällen som så lindrigt sjuka att de i stället uppmanats att stanna hemma och ha tät kontakt med smittskyddet.

– Det avgörs från fall till fall, säger Leif Dotevall, som uppmanar alla som misstänker att de är sjuka att ta sitt ansvar som medborgare.

– Man måste tänka själv. Hur undviker jag att smitta andra? Det handlar om det goda samhället, hur man kan visa solidaritet med andra runt omkring.

Enligt Svenska Dagbladet har runt 500 svenskar testats för det nya coronaviruset de senaste dagarna. Det svenska smittskyddet följer rutiner som etablerats av den europeiska smittskyddsmyndigheten.

Arbetet med att spåra de som har exponerats för det nya coronaviruset är stort och tidskrävande.

– Det är ett jättepussel. Smittspårningen bygger på det som patienterna säger, vi går igenom det med den här personen och kartlägger när den kan ha varit smittsam och intervjuar sedan de som kan ha utsatts för smitta och etablerar en kontakt, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och chef för smittskydd i Västra Götaland.

Han anser inte att läget förändras av att sjukdomen har vandrat mellan människor i Sverige.

– Om vi lyckas få tag i de som kan ha utsatts för smitta och fångar upp personer som har smittats så har vi brutit en smittkedja. De personer som varit i riskområden och som insjuknar är en sak, men vi vill stoppa smittspridning i Sverige.

Läs mer: Nyheter från Västra Götaland.