Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kamprad ägare till Carema

Ingvar Kamprads bolag Inter Ikea har investerat 712 miljoner kronor i Tritonfonden som äger vårdbolaget Carema. Det uppger Expressen.

Det har hittills varit okänt vilka som äger Carema. Efterforskningar leder den sökande till investeringsbolaget Triton. Men vilka står egentligen som ägare till Triton?

Triton är ett riskkapitalbolag som har köpt och sålt svenska företag under många år. Bolaget bildades för tolv år sedan – och medgrundare var Ingvar Kamprad och hans bolag Inter Ikea.

Inter Ikea är det bolag som beskrivs vara Kamprads kassakista. Tre procent av försäljningen från möbelvaruhusen går direkt dit, och familjen Kamprad uppges kontrollera tillgångarna via en stiftelse i Liechtenstein.

Inter Ikea, där Ingvar Kamprad sitter i styrelsen, har under de fem senaste åren fått 33 miljarder kronor från Ikea, uppger Expressen.

Tidningen skriver att banden mellan Triton och Kamprad varit starka.

Och kopplingen till Carema?

Carema ägs av Tritons tredje fond. En fond som Inter Ikea har investerat 712 miljoner kronor i. Det motsvarar 3,5 procent av fondens kapital.

Uppgifterna bekräftades på måndagenför Expressen av Inter Ikeas informationschef Anders Bylund. 

Bylund berättar också att Inter Ikea reagerat på uppgifterna om hur Carema misskött äldrevården och tagit kontakt med Triton för att få till en skärpning.

– Vi förstår om människor är upprörda. Alla förtjänar en värdig omvårdnad på gamla dar. Vi har agerat och framfört detta till Triton. Jag är övertygad om att Triton delar detta synsätt och att Caremas ledare och medarbetare gör sitt yttersta för att rätta till bristerna, säger Bylund till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.