Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kan-bli-nytt-rekordar-for-kraftfiske-i-vattern/

Sverige

Kan bli nytt rekordår för kräftfiske i Vättern

I år kan det enligt en prognos från SLU bli ett nytt kräftrekord i Vättern. Foto: Beatrice Lundborg

Årets kräftfiske i Vättern kan sätta nytt rekord enligt en prognos från Sveriges lantbruksuniversitet.

– Blir det så är det den största fångsten hittills och en ökning på nästan 30 procent, säger kräftforskaren Lennart Edsman.

TT Text

Under det nuvarande rekordåret, 2008, drogs det upp 145 ton kräftor ur Vättern — en kraftig ökning från tio år tidigare. I år väntas 151 ton signalkräftor att fångas i sjön enligt en prognos från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Skulle det bli så är det den största fångsten hittills och en ökning på nästan 30 procent sedan förra året, säger Lennart Edsman, kräftforskare vid SLU och fortsätter:

– 1998 tog man upp ett och ett halvt ton. Men det har ju inte kommit hundra gånger fler kräftor, man har bara lagt ut hundra gånger fler burar.

Det är genom att studera temperaturdata för viktiga perioder i kräftans liv, från romkorn till fångst, som forskarna gör förutsägelser för säsongens kräftfiske.

I år är det tredje gången som SLU gör en kräftprognos — och Lennart Edsman understryker att det är just en prognos.

– Vi vet ju inte hur många redskap fiskarna kommer att använda i år. Har de ingen avsättning för kräftorna kanske de blåser av fisket. Vi vet inte heller hur vädret kommer att bli, säger han.

För det är inte bara kräftorna som påverkas av temperaturen. Svenskarnas köpsug är också betydligt lägre om vädret är svalare.

– Är det bedrövligt väder ett år blir det sämre fångster. Dels för att folk inte är ute lika mycket och dels för att man inte har lika många kräftskivor.

Läs mer: Tid för kalas med kulörta lyktor