Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kan-blommorna-over-de-doda-i-covid-19-fa-plats-i-stockholm-eller-goteborg/

Sverige

”Kan blommorna över de döda i covid-19 få plats i Stockholm eller Göteborg?”

Metallkonstnären Geert van der Vossens stålblommor symboliserande alla covid-19-avlidna på hans äng i Broddetorp. Nu söker han hjälp att finna en plats för dem i Stockholm eller Göteborg.
Metallkonstnären Geert van der Vossens stålblommor symboliserande alla covid-19-avlidna på hans äng i Broddetorp. Nu söker han hjälp att finna en plats för dem i Stockholm eller Göteborg. Foto: Torbjorn Skogedal

Geert van der Vossen har precis varit ute på sin äng och placerat ut den 3.464:e blomman av stålskrot.

– Det har varit kämpigt och jag känner mig lite stressad, säger han.

– Tänk om det gick att hitta en skyddad plats utomhus för blommorna någonstans i Stockholm eller Göteborg?

En blomma för varje svensk avliden i covid-19.

Ja, metallkonstnären från Nederländerna som numera lever med sin familj i Broddetorp mellan Skara och Falköping, har stansat, kapat och svetsat vidare på sitt projekt, eller om det är ett konstverk.

Geert van der Vossen placerar ut ännu en av stålblommorna på ävgen i Skaraborg.
Geert van der Vossen placerar ut ännu en av stålblommorna på ävgen i Skaraborg. Foto: Lars Näslund, Lars Näslund

Geert van der Vossen själv vet inte riktigt vad stålblommorna på ängen intill verkstaden ska betraktas som, men den spontana idén som blev till en första stålblomma 3 april, har nu vuxit till något han tycker att han har svårt att hantera på egen hand, därhemma.

Så nu undrar han om någon i Stockholm eller Göteborg kan hjälpa honom med en god idé och plats.

– Ja, någonstans där det är lite mer skyddat på nätterna, kanske på en innergård som stängs på natten. Något som är skyddat men ändå utomhus så att besöksantalet inte blir för begränsat, tänker han – och inser att det inte blir lätt.

När DN skrev om honom 20 april hade han placerat ut 1.540 stålblommor i räta rader. Då hade han fortfarande en meters lucka mellan varje, men när Folkhälsomyndighetens dödssiffra skulle passera 1.641 skulle han ta fram måttbandet och flytta om till bara en halv meters lucka.

På fredagen stack han alltså ner den 3.464:e blomman i jorden. 

van der Vossen berättar att har haft kontakt med flera inom konstvärlden som gett honom tips och som säger sig vilja stödja projektet, bara en lämplig plats kan finnas. Han säger att han har haft kontakt med Svenska kyrkan och en idé som han själv funderat på är den plats som finns mellan Storkyrkan och Nobelmuséet i Gamla stan i Stockholm. Kontakt är även tagen med domkyrkan i Göteborg.

– Jag vill ju inte att blommorna ska knytas till någon särskilt religiös tro, men kanske vore ändå en plats nära till en kyrka passande för något som behöver både viss avskildhet och skydd. Ute på vilken äng som helst vid en storstad skulle blommorna nog snabbt vara borta, säger han.

Geert van der Vossen påminner om vad han sa i DN 20 april:

– Som de står nu kan man nästan få känslan av en krigskyrkogård. Men det är ju verkligen inga gravar, inget som jag vill ska uppfattas som en kyrkogård. 

Här hittar du alla texter DN skrivit om det nya coronviruset