Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Kan släppa ut onda krafter”

Abd al Haqq Kielan, ordförande i Svensk islamisk samling, tror att lördagens dåd utfördes av en isolerad ung man. I värsta fall triggar händelsen fler galningar, konstaterar han.

– Det här verkar ha varit en person som varit förvirrad på nåt sätt. Han har sannolikt haft en plan som han motiverat med religiösa grubblerier. Men som tur var utfördes den amatörmässigt och inte alls professionellt, säger han.

Abd al Haqq Kielan är övertygad om att en och samme man ligger bakom de båda dåden. Just det taffliga utförandet, menar Kielan, tyder på att gårdagens händelser i Stockholm inte var av samma kaliber som de terrordåd som tidigare drabbat både Madrid och London.

– Det verkar som om han har agerat på egen hand. Sedan finns det förstås folk som delar hans åsikter, men han har nog tillverkar utrusningen på egen hand eftersom den inte funkade. Om den hade funkat – då hade den kunnat ställa till en ohygglig skada.

Kielan beklagar det inträffade djupt:

– Det är en fruktansvärd sak, man blir verkligen chockad av att höra att det finns människor som gör sådant här även i Sverige.

Han fortsätter:

– Dem det skadar allra mest är oss muslimer. Det ger en fullständigt felaktig bild av vad islam handlar om. Islam är en civiliserad religion, de här sakerna får det att framstå som om muslimer är barbariska och grymma. Men de här personerna gör saker som uttryckligen förbjuds i vår religion.

Kan det trigga till fler dåd?

– Det kan släppa ut onda krafter. Men det behöver inte bli så. Gårdagens händelser tror jag utfördes av en kille som suttit och byggt upp det här i något slags grubbleriform. Jag hoppas att det var en isolerad galning.

Abd al Haqq Kielan och hans förening arbetar aktivt för att söka upp de personer som skulle kunna bära på liknande tankar. Ett arbete som bjuder motstånd:

– Det är svårt, det är inte så att de skyltar med sina åsikter. Men man känner att personerna finns.

– Den här typen av obalanserade människor kan utnyttjas av människor som är folk som vill utföra terroristhandlingar. De gör inget själva, men rekryterar labila ungdomar. Det mycket lömskt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.