Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Kände att jag bidragit när jag såg medicinernas effekt”

Prismottagarna vid en presskonferens i Stockholm.
Prismottagarna vid en presskonferens i Stockholm. Foto: Lisa Mattisson

Årets medicinpristagare har gjort upptäckter som helt revolutionerat behandlingen av parasitsjukdomar och på så vis hjälpt miljontals människor i fattiga länder. Nu har de tre forskarna anlänt till Stockholm.

Årets pristagare i fysiologi eller medicin blev förvånade av telefonsamtalet från Nobelkommittén.

– Jag har aldrig trott att jag skulle kunna få Nobelpriset. Vi är en stor grupp medarbetare som gör detta tillsammans, och jag har aldrig sett det på något annat sätt, säger William Campbell.

– När jag var ung forskare sa min handledare en gång till mig: du borde åka till Stockholm. Men Stockholm låg mycket långt bort, och jag förväntade mig inte något Nobelpris, säger Satoshi Ōmura.

Ändå har de alla verkligen gjort största nytta för mänskligheten, som Alfred Nobel själv uttryckte det i sitt testamente. Deras upptäckter har helt revolutionerat behandlingen av parasitsjukdomar. Satoshi Ōmura hittade och odlade jordbakterier som producerar ämnen som är dödliga för andra mikroorganismer. William Campbell undersökte ämnenas effekt på parasitmaskar och ändrade det så att det blev effektivare.

Det gav läkemedel mot de svåra sjukdomarna flodblindhet och lymfatisk filariasis (elefantiasis). 25 miljoner människor är infekterade av flodblindhet, och fler än 100 miljoner av lymfatisk filariasis, de allra flesta i fattiga länder. Läkemedlen har få biverkningar, och ges gratis till människor i hela världen.

Den tredje pristagaren Tu Youyou studerade hur gamla örtläkemedel mot malaria användes i traditionell kinesisk medicin. Utifrån ett 1 700 år gammalt recept lyckades hon rena fram ett ämne från växten artemisia annua, som nu är den mest effektiva behandlingen för svår malaria.

Malaria dödar fler än 450.000 personer varje år, framför allt barn, och hotar fler än 3,4 miljarder människor. Vinsterna av Nobelpristagarnas upptäckter handlar inte bara om att bota sjukdomarna utan även att göra det möjligt för barn att gå i skolan och vuxna att arbeta och ta sig ur fattigdom.

– När jag besökte Afrika och såg medicinernas effekt kände jag att jag bidragit till att göra något mycket bra för människan, säger Satoshi Ōmura.

Det dröjde innan William Campbell insåg vilket stort genombrott upptäckten var.

– Om man som jag arbetar med att ta fram nya läkemedel lär man sig att inte bli för upphetsad över framgångar i tidiga skeden av utvecklingen. Det var inte heller ett enskilt tillfälle. Vi var många som jobbade med detta under många år, och ingen av oss visste att det var en stor upptäckt, säger han.

William Campbell och hans medarbetare arbetade hårt, men han betonar att för forskare är själva arbetet ofta den största belöningen.

– När man jobbar med sådant här är man helt hängiven sitt arbete. Naturligtvis är det tillfredställande om arbetet leder till något som kan vara till nytta för mänskligheten. Men arbetet i sig är en utmaning, ett stort nöje och en stor glädje, säger han.

Beskedet om att han skulle få årets Nobelpris fyllde William Campbell med två känslor: dels glädje och stolthet, dels sorg.

– Jag sörjde för att jag vet att det är så många fler än jag som varit inblandade i det här arbetet. Men jag är glad och stolt över att få vara här som en representant för hela gruppen, säger han.

Nu börjar en del malariaparasiter att utveckla resistens även mot de nya preparaten. Tu Youyou är bekymrad över det, och vill uppmuntra andra att forska vidare.

– Det här är det första Nobelpriset till en forskare verksam i Kina. Det är en motivation för unga kinesiska forskare att arbeta hårdare. Inom medicinen finns det mycket vi kan bidra med, säger Tu Youyou.

Fakta.Årets pristagare

Satoshi Ōmura

Född 1935 i Yamanashi Perfecture, Japan.

Disputerade 1968 i farmaceutisk vetenskap vid Tokyo University, och 1970 i kemi vid Tokyo University of Science.

Forskare vid Kitasato Institute, Japan 1965-1971.

Professor vid Kitasato University, Japan 1975-2007.

Professor emeritus vid Kitasato University, Japan sedan 2007.

William Campbell

Född 1930 i Ramelton, Irland.

Examen vid Trinity College vid University of Dublin 1952.

Disputerade 1957 vid University of Wisconsin, i Madison, Wisconsin, USA.

Anställd vid Merck Institute for Therapeutic Research 1957-1990.

Chef för sektionen för utveckling av nya analysmetoder 1984-1990.

Research Fellow Emeritus vid Drew University i Madison, New Jersey, USA.

Tu Youyou

Född 1930 i Zhejiang Ningpo, Kina.

Examen 1955 vid Institutionen för farmaci vid Peking Medical University.

Biträdande professor 1965-1978, lektor 1979-1984 och från 1985 professor vid China Academy of Tradtional Chinese Medicine.

Chefprofessor vid China Academy of Traditional Chinese Medicine sedan 2000.

Källa: Nobelprize.org

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.