Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kanel kan vara giftigt

Det är ingen fara att strö kanel på julegröten. Däremot bör kaneldieter för att sänka blodsockret undvikas, varnar Livsmedelsverket. Detta eftersom kanel innehåller det giftiga ämnet kumarin.

Tyska myndigheter slår larm om att kanel innehåller det giftiga ämnet kumarin, som orsakar leverskador.

Därför varnar Livsmedelsverket för hälsokostpreparat med stora mängder kanel och avråder från daglig användning av naturmedel med mycket kanel.

- Tydligen har det varit en trend för diabetiker, att de dagligen ska äta teskedsvis med kanel för att hålla blodsockernivåerna i schack. Teoretiskt skulle man kunna få i sig en hel del kumarin om man äter så mycket kanel varje dag. Och det verkar väldigt onödigt, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

Mängden kumarin varierar beroende på kanelsort. Men ingen behöver vara orolig för att kanel i vanliga doser är farlig inte ens vid juletider, då kanelanvändandet ökar.

- Nej, absolut inte. Ingen behöver vara orolig eller känna att man bör minska på kanelen på gröten.

TT: Inte ens om man strör på mycket kanel på gröt till vardags?

- Nej, det är inget problem. Det kan man fortsätta med. Det handlar om väldigt stora intag om det ska vara något problem, säger hon.

Med stora intag menar hon flera teskedar om dagen.

- Det avråder jag från. Men att använda kanel som krydda är inga problem, säger Ulla Beckman Sundh.

I Tyskland avråder myndigheterna tyska barn från att äta mer än tre traditionella kanelkakor om dagen, skriver Svenska Dagbladet.

Kumarin har tidigare använts som läkemedel mot ödem i Frankrike, men förbjöds efter upptäckten att det i höga halter kan leda till leverskador. Kumarin är förbjudet som tillsats i mat inom EU men tillåts om ämnet är en naturlig del i en växt, till exempel kanel.

Kanel har på senare blivit vanligare som naturmedel och på svenska internetsajter och i hälsokostbutiker säljs kanelkapslar fritt.

Fakta:Varning för flera hälsokostpreparat

Johannesört - kan minska effekten av vissa kolesterolsänkande mediciner. Kan också minska effekten av cellgifter vid cancerbehandling.

Ayurvedaprodukter - innehåller bly. Bly i för höga halter är bland annat skadligt för nervsystemet.

Vitlökspreparatet Ginko biloba - finns en risk att preparatet förstärker effekten av vissa blodförtunnande preparat.

Viagraliknande preparat - används för att höja potensen men kan vara farligt för personer som har vissa hjärtsjukdomar eller medicinerar mot kärlkramp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.