Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-14 04:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kanns-som-att-vi-var-pa-coronans-ground-zero-i-stockholm/

00:44. Trots FHM:s lugnande besked om att det inte fanns allmän smittspridning i samhället blev runt 70 personer på Peters fest sjuka.
Sverige

”Känns som att vi var på coronans ground zero i Stockholm”

Samma kväll som tusentals svenskar trängs i Friends arena för att titta på Melodifestivalen, samlas 100 personer i en villa för att fira en nybliven 60-åring.

Det finns ingen allmän smittspridning i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ändå blir runt 70 festdeltagare sjuka. Den 47-åriga värden är en av två som hamnar i respirator.

– Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, säger födelsedagsbarnet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 ”Skål och välkomna!” Festen var till Peters 60-årsdags ära.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 6 Hela terrassen på festen har byggts in i ett partytält. Här finns maten uppdukad och senare på kvällen blir det dansgolv. En gasolfläkt ser till att gästerna håller sig varma.
Foto: Privat
Bild 3 av 6 Festen pågår både inne i huset och på altanen. Här kramas tre gäster framför brasan. (De är anonyma för att värdparet har önskat anonymitet.)
Foto: Privat
Bild 4 av 6 Det fanns inte på kartan att ställa in, eftersom festen var planerad sedan länge, cateringmaten var beställd och serveringspersonal och DJ:s anlitade. Alternativet var att Niklas inte skulle vara med, men han kände att han inte var så sjuk att det behövdes.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 6 Buffén på festen ligger troligen inte bakom smittspridningen, enligt Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm. ”Det är inte en mag-tarmsjukdom det här utan en luftvägssmitta.”
Foto: Privat
Bild 6 av 6 Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin säger att det är folksamlingen i sig som sprider smittan och att kalas bör undvikas just nu av just den orsaken. Nu avråder han från det, men det gjorde ingen den 7 mars.
Foto: Eva Tedesjö