Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kanns-som-att-vi-var-pa-coronans-ground-zero-i-stockholm/

44 sek. Trots FHM:s lugnande besked om att det inte fanns allmän smittspridning i samhället blev runt 70 personer på Peters fest sjuka.
SVERIGE

”Känns som att vi var på coronans ground zero i Stockholm”

Samma kväll som tusentals svenskar trängs i Friends arena för att titta på Melodifestivalen, samlas 100 personer i en villa för att fira en nybliven 60-åring.

Det finns ingen allmän smittspridning i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Ändå blir runt 70 festdeltagare sjuka. Den 47-åriga värden är en av två som hamnar i respirator.

– Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, säger födelsedagsbarnet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 ”Skål och välkomna!” Festen var till Peters 60-årsdags ära.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 6 Hela terrassen på festen har byggts in i ett partytält. Här finns maten uppdukad och senare på kvällen blir det dansgolv. En gasolfläkt ser till att gästerna håller sig varma.
Foto: Privat
Bild 3 av 6 Festen pågår både inne i huset och på altanen. Här kramas tre gäster framför brasan. (De är anonyma för att värdparet har önskat anonymitet.)
Foto: Privat
Bild 4 av 6 Det fanns inte på kartan att ställa in, eftersom festen var planerad sedan länge, cateringmaten var beställd och serveringspersonal och DJ:s anlitade. Alternativet var att Niklas inte skulle vara med, men han kände att han inte var så sjuk att det behövdes.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 6 Buffén på festen ligger troligen inte bakom smittspridningen, enligt Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm. ”Det är inte en mag-tarmsjukdom det här utan en luftvägssmitta.”
Foto: Privat
Bild 6 av 6 Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin säger att det är folksamlingen i sig som sprider smittan och att kalas bör undvikas just nu av just den orsaken. Nu avråder han från det, men det gjorde ingen den 7 mars.
Foto: Eva Tedesjö