Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kaos följde i spåren av åskoväder

Kraftiga åskväder slog på söndagen till i flera delar av landet. Kaos följde i både båt-, väg- och tågtrafiken och räddningstjänsten kom under hård press. SMHI varnade för oväder – men missade att Stockholm skulle bli hårt utsatt.

Tågtrafiken drabbades av kaos efter åskovädret i Stor-Stockholm med kraftiga förseningar för alla tåg som ska passera Stockholms central.

– Det är åskrelaterade problem där både pendeltåg, regionaltåg och fjärrtåg påverkas, säger Bodil Sonesson på Trafikverket.

Endast två spår var vid 17.30-tiden öppna för trafik och problemet tros vara löst först framåt klockan 20. Inga pendeltåg trafikerar mellan Stockholm södra och Stockholms central, uppger TT.

Tidigare problem på västra stambanan var på eftermiddagen avklarade.

På söndagen fick Småland, som drabbades av oväder redan under lördagen, änu mer regn och dessutom åska. Vid 18-tiden brann det i ett sågverk utanför Jönköping. Branden uppgavs vara omfattande och det fanns risk för spridning, enligt räddningstjänsten, som har en stressig dag.

– Det började med 23 larm från Smålandsstenar. Just nu är regnet på väg över Jönköping. Det är fullständigt kaotiskt, sade Göran Melin, ställföreträdande räddningschef i Jönköpings län, till TT.

Regnet orsakade översvämningar i södra länsdelen, både i byggnader och på vägar. Taket på en industribyggnad rasade in på grund av regnet.

– Vi har tagit in extra resurser men det är ett ansträngt läge.

SMHI utökade på söndagen sin varning för kraftig åska att gälla även Norrbottens och Uppsala län samt Roslagskusten. Men det åskoväder som vid lunchtid drog in över Stockholm tog meteorologerna på sängen och ingen varning hade gått ut i detta område.

– Vi hade svårt att förutse att det skulle bli så kraftigt. Vi hann gå ut med varningar för Uppsala och Roslagskusten men missade Stockholm, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI, till TT.

Prognosen säger att ett kraftigt område med åska som har passerat Stockholm fortsätter norrut över Uppsala. Regnområden kommer in över västkusten från nordvästra Skåne upp mot Bohuslän och Dalsland, upp över Dalarna och framför allt norra Norrlands inland.

Åskskurarna kan vara mycket lokala och snabbt övergående. Brandkårerna i Stor-Stockholm har haft fullt upp i spåren av ovädret med hård vind och kraftig åska.

En av Viking Lines färjor slet sig från kajen vid Stadsgården i Stockholm där den låg förtöjd.

– Det var en åskstorm och ”Mariella” slets loss men läget är stabilt och vi håller på att utreda vad det var som hände, säger Tapani Kauhanen, vd på Viking Line Skandinavien.

Båten undersöks inför eftermiddagens avgång.

– Allt måste gås igenom; alla detaljer så att det är tekniskt okej, men läget är stabilt, säger Tapani Kauhanen.

DN-medarbetaren Lars Klefbom såg förloppet på nära håll.

– Det såg ju väldigt dramatiskt ut. Färjan gled förbi i sidled i sakta mak, man såg direkt att någonting var galet och att bogvisiret var uppe, berättar han.

Det kan ha funnits passagerare ombord.

– De flesta passagerare är ute och går på stan mitt på dagen, men det kan ha funnits någon kvar i hytterna, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationschef på Viking Line, till TT.

Den del av Stor-Stockholm som drabbades värst på söndagen var Nacka.

– Vi har ett antal ärenden som vi faktiskt sagt nej till – översvämningar av vägar, någon bil som stått i ett vattenhål, ett antal träd som blixten slagit ner i och som vält omkull över vägen, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län.

Regnvatten har trängt in i flera byggnader, bland annat på ett äldreboende i Nacka, och på Arlanda flygplats slog blixten ner.

– Det var åsknedslag i ramperna på flygplatsen så larmet slogs ut, säger Lars-Åke Stevelind.

Brandkåren själv har fått problem i ovädret, när brandbilar fått ta omvägar.

– De har inte kunnat ta Södra länken eftersom det varit så mycket vatten, säger Lars-Åke Stevelind.

Även pendeltågstrafiken i Stockholm påverkades av blixtnedslag och översvämningar. Sträckan mellan Södra Station och Centralstationen stängdes helt av på grund av signalfel.

Det kraftiga ovädret gjorde att både NK och Gallerian i centrala Stockholm tog in mycket vatten och en rulltrappa gick sönder. Nöjesfältet Gröna Lund fick stänga ner alla sina åkattraktioner.

– Vid åska har vi som rutin att stänga ner alla höghöjdsattraktioner men nu fick vi stänga ner allt, säger Hasse Andersson, parkchef på Gröna Lund till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.