Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kapat: ÖB:s personliga Facebookkonto

Någon lyckades på torsdagen ta sig in på ÖB Micael Bydéns personliga Facebookkonto.
Någon lyckades på torsdagen ta sig in på ÖB Micael Bydéns personliga Facebookkonto. Foto: Henrik Montgomery / TT

Överbefälhavare Micael Bydéns personliga Facebookkonto utsattes för kapning på torsdagen. I ett meddelande som såg ut att ha lagts upp av ÖB stod att läsa ”såg du den här?”, följt av en blålänk. ”Det upptäcktes snabbt. Vi vidtog de åtgärder som behövdes för att stoppa det”, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Ett par observanta vänner kommenterade inlägget inom loppet av minuter. ”Hmmm, jag misstänker att du inte skickar detta. Kanske läge att byta lösenord”, skrev en av dem.

– Givetvis ser vi allvarligt på att någon som utger sig för att vara en av våra företrädare försöker ta över ett konto, säger Jesper Tengroth, samtidigt som han betonar att det rörde sig om privatpersonen Micael Bydéns Facebookkonto.

Försvarsmakten har exempelvis eget Instagramkonto, liksom Bydén i sin egenskap av överbefälhavare.

– De kontona har officiell verifiering, det blå märket i överkant, säger Tengroth.

Hur Försvarsmakten vidare har hanterat kapningen, om man exempelvis har kontaktat Säpo i saken, är inget som Jesper Tengroth kommenterar.

De aktuella posterna raderades kort senare. Micael Bydén gick själv in och skrev att han ber om ursäkt för eventuella missuppfattningar. Han hade då fått ett meddelande från Facebook där det bland annat hette att ”misstänkt aktivitet har upptäckts på ditt Facebookkonto. Ditt konto har därför tillfälligt låsts som en säkerhetsåtgärd.”

DN har sökt Säpo för en kommentar, utan att ha fått kontakt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.