Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kåren kritisk till alltför hård koll

Robert Backlund, 25, tycker att informationen om reglerna är bra.
Robert Backlund, 25, tycker att informationen om reglerna är bra. Foto: Nicklas Thegerström
Plagiat och annat fusk måste stävjas, men metoderna får inte vara polisiära, anser Elma Durakovic, vice ordförande i studentkåren på Södertörns högskola. ”Om studenterna hela tiden känner sig kontrollerade hämmas de i sitt skrivande.”

Elma Durakovic funderar över hur kåren kan hjälpa de många nya studenter som snart börjar sin första termin på Södertörns högskola söder om Stockholm.

Som vice ordförande har hon en viktig uppgift i att informera om studenternas rättigheter och skyldigheter.

Hon är övertygad om att det är varje students mardröm att bli ett fall för disciplinnämnden. Risken att förlora studiemedel har en avskräckande effekt, men det handlar också om att man inte vill bli prickad.

Elma Durakovic tycker att det är bra att skolan använder de tekniska hjälpmedel som finns för att spåra om en text är plagierad. Men hon anser att det räcker att kontrollera C-uppsatser och hemskrivningar.

– De texter man lämnar in till seminarier är träning och då måste man få lära av sina misstag. Lärarna är bra på att se om något stycke är plagierat och då kan man ta upp det till diskussion.

Robert Backlund, 25, ska snart börja sista året på sin turismutbildning och passar på att förbereda sig i biblioteket. Han tycker att informationen om reglerna är bra och att ingen borde kunna undgå att känna till vad som gäller.

– Jag tror tyvärr att de flesta som fuskar gör det medvetet. De tänker nog inte att arbetet ska bli bättre på det sättet, men att de vinner tid som de kan använda för annat, till exempel jobba, säger Robert Backlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.