Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Karin Bojs: Det allra första kriget är äldre än du tror

Krigsmotiv på en 4 500 år gammal panel.
Krigsmotiv på en 4 500 år gammal panel. Foto: Peter Barritt / Alamy

När krig och mänskligt våld härjar i världen vill man gärna drömma sig tillbaka till en tid när sådant elände inte fanns.

Till stenåldersjägarnas tid. Till en tid när världen befolkades av ädla vildar, som ännu inte hade skaffat sig en massa ägodelar och därför inte hade anledning att slåss med varandra.

Populärvetenskapliga böcker som driver tesen att det mesta var bättre på stenåldersjägarnas tid, innan jordbruket var uppfunnet, blir ofta storsäljare. För den som själv är mätt och varm och har tillgång till tandläkare och tandborste, är det härligt att drömma om vildar som äter nyttigare, springer mer förfinat och dessutom är mycket snällare och fredligare än vi.

I verkligheten har många traditionella jägar-samlarkulturer en hög frekvens av mord.

Den finländske antropologen Patrik Söderberg och hans amerikanske samarbetspartner Douglas P. Fry publicerade för tre år sedan en sammanställning i tidskriften Science. I studier av 21 traditionella samhällen hittade de belägg för 148 mord.

Den mest frekventa orsaken var att två män bråkade om en kvinna, som ofta var den ena mannens fru. Hämnd för ett tidigare mord av en anhörig låg också högt på listan. Andra orsaker var förolämpning, stöld av honung och incest. Nio män slog ihjäl sina fruar, noll kvinnor slog ihjäl sin man.

I några studerade samhällen fanns inga mord alls beskrivna. Högst mordfrekvens hade tiwi i Australien, så kallade kopparinuiter i Kanada och aweikoma i Brasilien.

Mord som innefattade grupper av människor var inte särskilt vanliga, men de förekom. Då kunde orsaken vara gränstvister om värdefulla fruktträd eller hämnd för att män från den ena gruppen hade rövat kvinnor från den andra.

Kenyanska forskare har hittat otvetydiga belägg för en gruppkonflikt mellan jägare och samlare som inträffade för ungefär 10 000 år sedan.

Slutsatsen från Söderberg och Fry är att ”krig” är ytterst sällsynt bland traditionella jägare och samlare, åtminstone hos dem som har beskrivits i modern tid.

Om man går längre tillbaka i mänsklighetens historia är det också ganska tunnsått med bevis på ”krig” mellan olika grupper, så länge det handlar om jägare/samlare och även om tidiga bönder. Däremot finns det massor av spår av storskaligt våld mellan grupper i lite senare kulturer, som hade tillgång till metaller och hästar.

Men ett viktigt fynd från en tidig europeisk bondekultur kom i somras. Då presenterade tyska forskare belägg för en 7.000 år gammal massgrav. Där låg 26 män, barn och äldre kvinnor som uppenbarligen hade blivit torterade till döds, medan de yngre kvinnorna verkar ha rövats bort.

Och i torsdags publicerade tidskriften Nature en ännu större sensation.

Kenyanska forskare har hittat otvetydiga belägg för en gruppkonflikt mellan jägare och samlare som inträffade för ungefär 10.000 år sedan. Minst 27 offer hittades vid stranden till Turkanasjön, och forskarna i Nature skildrar detaljerat de otäcka skadorna som syns på tio av dem. Skjutna med pilspetsar, krossade skallar, bundna till armar och ben och slängda i sjön ...

Detta är ett världens äldsta och tydligaste bevis för ”krig” mellan grupper av människor.

Vill man gå ännu längre tillbaka i vår utveckling kan man titta på schimpanser, som faktiskt drar ut i gäng och slår ihjäl varandra i bland. (Dock är schimpanser en besläktad art som har utvecklats parallellt med oss människor; de är inte våra föregångare.)

Foto: Boris Heger/TTKan bli våldsamma. Foto: Boris Heger/AP/TT.

Själv aktar jag mig noga för de ideologiska undertoner som ofta kommer fram när författare och andra börjar hävda att människan är ”naturligt fredlig” eller tvärtom ”naturligt våldsam”.

Självklart är vi båda delarna, mer eller mindre. De nya fynden vid Turkanas strand visar att embryot till krig fanns med oss redan under jägartiden för 10.000 år sedan. Statistiken från Söderberg och Fry pekar mot att krig ändå kan ha varit sällsynta.

Svartvita förklaringar må sälja bättre, men de är nästan alltid fel.

Läs mer. Krönikor
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.