Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Karin Bojs: Så snabbt smälter du isen i Arktis

Varje gång du gör en europaflygning smälter isen i Arktis med tre kvadratmeter.
Varje gång du gör en europaflygning smälter isen i Arktis med tre kvadratmeter. Foto: Lars Johansson / Alamy

Varje gång du flyger fram och tillbaka till Thailand smälter du minst sju kvadratmeter av isen i Norra ishavet. Med nuvarande takt på utsläppen är istäcket snart helt borta under sommarhalvåret.

Det framgår av nya beräkningar av Dirk Notz på Max-Planck-institutet för meteorologi i Hamburg och av Julienne Stroeve på USA:s nationella center för snö och is i Boulder, Colorado, publicerade i veckans nummer av tidskriften Science.

Den snabbt försvinnande isen i Norra ishavet hör till de mest tydliga och dramatiska effekterna av den pågående globala uppvärmningen. Klimatforskare har blivit lite tagna på sängen; förändringen går fortare än deras modeller har kunnat förutsäga.

Senaste månadsmätningen, från oktober i år, visar nya minimirekord – minsta oktoberisen sedan satellitmätningarna började.

Sådana rekord har kommit ofta de senaste åren. I september år 2012 var isen mindre än någonsin uppmätt, och i september i år registrerades det hittills näst minsta istäcket.

Det finns förstärkande effekter som gör att uppvärmningen i Arktis går snabbare än på jordklotet som helhet. En sådan effekt är just att det vita täcket av is och snö försvinner, och ersätts med mörkt hav. Det mörka underlaget absorberar mer energi från solens strålar.

Forskarna Dirk Notz och Julienne Stroeve har nu försökt sätta en siffra på istäckets känslighet. De vill ringa in hur många kvadratmeter is som försvinner i Arktis för varje ton koldioxid mänskligheten släpper ut.

De baserar sina beräkningar på vad som faktiskt har hänt hittills, de senaste sextio åren, eller närmare bestämt mellan år 1953 och 2015.

Det visar sig att avsmältningen följer en linjär kurva. Enstaka år kan självklart variera uppåt eller neråt, men den långsiktiga trenden är tydlig.

Ett ton koldioxid motsvarar till exempel en flygresa tur och retur mellan Stockholm och Genève. Där rök tre kvadratmeter is!

För varje ton koldioxid mänskligheten släpper ut, minskar istäcket med ungefär tre kvadratmeter.

Det innebär pedagogiskt nog, påpekar Notz och Stroeve, att siffrorna går att bryta ner till enskilda personers utsläpp och beteenden.

Ett ton koldioxid motsvarar till exempel en flygresa tur och retur mellan Stockholm och Genève. Där rök tre kvadratmeter is!

(Just flygresor är dock extra komplicerade att räkna på; de kan ha ännu större effekt på uppvärmningen eftersom utsläppen sker på hög höjd.)

Andra sätt att bränna av ett ton koldioxid är till exempel att köra en bensindriven normalstor bil 500 mil, att värma en normalstor villa med olja i två månader eller att sätta i sig ett kilo nötkött i veckan i ett år.

För närvarande släpper en svensk ut motsvarande ungefär sex ton koldioxid om året, och betydligt mer om man räknar in utlandsresor och import. Mänskligheten som helhet släpper ut ungefär 35 miljarder ton koldioxid om året.

Fortsätter vi i den takten kommer sommarisen i Arktis att vara borta till år 2050 – plus/minus tjugo år, visar Dirk Notz och Juliennes Stroeves beräkningar.

Foto:

Läs mer.Krönikor av Karin Bojs

Foto:

Fördjupning.Klimat

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.