Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Besvärande att statsråd som har ansvar för att skydda svenska intressen nu verkar fokuserade på att skydda sig själva.

Försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman ska skydda svenska intressen, men verkar nu fokuserade på att skydda sig själva.

De skjuter över ansvaret till Anna Johansson – men flera politiska karriärer står nu på spel.

Märkesglasögonen hamnade tillfälligt på sned när Peter Hultqvist försökte torka bort svetten ur pannan mellan två intervjuer. Försvarsministern brukar vara lugnet själv, men när han mötte med medierna efter utfrågningen i försvarsutskottet framstod han nästan som skärrad.

Det tog honom bara några minuter att komma till formuleringar som ”inte mitt ansvar” och ”inte min sak”. Då talade han om hur han agerat sedan mars 2016, när han fick information om it-läckaget på Transportstyrelsen.

Peter Hultqvist drog aldrig slutsatsen att han borde diskutera det som hänt med ansvarigt statsråd, det vill säga infrastrukturminister Anna Johansson på näringsdepartementet. Han avstod också, uppenbarligen, från att ta upp ärendet med statsministern. Frågor om vad som sagts i det säkerhetspolitiska rådet hänvisar han nu till Stefan Löfven.

Det var inte hans mandat, säger han. Han var fokuserad på försvarsmaktens arbete för att minimera skadeverkningarna.

Några timmar senare mötte en dämpad Anders Ygeman medierna med en liknande berättelse. Även inrikesministern fick information om it-haveriet på Transportstyrelsen vårvintern 2016. Han säger att hans ansvar var att försäkra sig om att uppgifterna från Säkerhetspolisen nådde fram till näringsdepartementet. ”Väldigt sent” förstod han att infrastrukturminister Anna Johansson inte var informerad. Han tycker att det är ”anmärkningsvärt” att informationen fanns i den politiska ledningen, utan att den fördes vidare till statsrådet.

Varje minister hade sitt mandat – och sina skygglappar.

I frågor som rör Sveriges säkerhet har svenska folket all rätt att kräva att regeringen inte fastnar i formalia. Om Peter Hultqvist och Anders Ygeman insåg allvaret med it-läckan är det svårt att förstå varför de inte försökte stoppa det vanskliga it-projektet eller slå larm till statsministern.

Det är besvärande att statsråd som har ansvar för att skydda svenska intressen nu verkar fokuserade på att skydda sig själva.Det finns många partier som vill visa handlingskraft och det är klart att politiska motståndare gillar att den här skandalen nu klibbat fast vid några av regeringens mest populära ministrar. Men oppositionen har skäl att agera:

Det är besvärande för regeringen att både infrastrukturminister Anna Johansson och statsminister Stefan Löfven uppger att de fick veta vad som hänt först i januari i år.

Det är besvärande för regeringen att ledningen för Transportstyrelsen känt en press på sig att lösa outsourcingen snabbt och smidigt, och att projektet fortsatte trots åtskilliga larm.

Det är besvärande för regeringen att många åtgärder presenteras först nu, efter massiv medieuppmärksamhet. Det gäller entledigandet av Transportstyrelsens ordförande, det gäller planerna på en särskild utredning, det gäller informationen till riksdagen och mötet med partiledarna.

Det är besvärande att statsråd som har ansvar för att skydda svenska intressen nu verkar fokuserade på att skydda sig själva.

De lägger ansvaret på Anna Johansson, och det är mycket möjligt att det blir hon som får betala det politiska priset för skandalen. Men flera politiska karriärer står för närvarande på spel. Regeringen Löfven befinner sig i en allvarlig kris.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.