Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Karin Eriksson: En klassisk skandal som går till historien

Annelie Nordström ville gå till historien som en facklig ledare som slutat gosa med Socialdemokraterna.

Det gick inte alls som planerat, skriver DN:s Karin Eriksson.

Annelie Nordström lämnar posten som Kommunals ordförande i vår. Men först ska det skadeskjutna förbundet hantera avtalsrörelsen. Det är ingen ljus utgångspunkt för hundratusentals medlemmar. Till exempel undersköterskor, vårdbiträden och lokalvårdare som hoppas på tydliga löneökningar under år 2016.

Kommunals äventyr i krog- och konferensbranschen har tärt hårt på fackets förtroendekapital och omkring 9.600 medlemmar har begärt utträde.

Aftonbladets avslöjanden om topparnas semesterboenden och frikostiga middagar går nu till historien som en fackpampsskandal av klassiskt snitt. Det gör även Annelie Nordströms krishantering – fram till onsdagens presskonferens. I mötet med medierna i går gav Kommunals ordförande ett ödmjukt intryck. Hon konstaterade att facktopparna inte förstått vidden av problemen och att de levt kvar i en gammal kultur. Hon bad om förlåtelse.

Men Nordströms förtroende som ordförande var förbrukat. Det hjälpte knappast att Margot Wallström (S) anklagat Kommunals ledning för att ljuga om villkoren för ett bostadskontrakt.

Nu återstår en rättslig prövning. Riksenheten mot korruptions förundersökning om lägenhetsuthyrningen till utrikesministern gäller både tagande och givande av muta.

Även om Annelie Nordström frias, hade hon naturligtvis önskat sig ett annat eftermäle efter sina närmare sex år som förbundsordförande. Det ironiska är att förbundet under hennes ledning gjort en del försök att distansera sig från Socialdemokraterna.

Kommunals relation till partiet har alltid komplicerats av att politiker också är medlemmarnas arbetsgivare i kommunsektorn. Annelie Nordström har själv tidigare varit landstingspolitiker och kommunalråd i Vilhelmina.

För tre år sedan tog Kommunal fram en ny valplattform för facklig-politisk samverkan. Då uppmanades fackligt förtroendevalda att undvika dubbla stolar. Dessutom ströks en del gamla formuleringar om relationen till Socialdemokraterna. Det hette också att det var olämpligt med politisk information på fackliga grundutbildningar.

I en intervju i DN valsommaren 2014 slog Nordström fast att det var ”dags att sluta gosa med Socialdemokraterna”. Partiet hade inte kommit tillräckligt långt med att göra heltid till norm i kommunsektorn.

”Nu har vi distanserat oss och ställer konkreta krav på partierna och vi känner redan att de lyssnar bättre”, sa Nordström den gången.

Efter valet tyckte hon uppenbarligen inte att det kändes närgånget att fixa bostad åt ett socialdemokratiskt statsråd.

Indirekt går det ändå som hon ville: Särskilt gosigt blir det knappast framöver mellan S-ledningen och Kommunal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.