Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Karlsson tar Söder i försvar

02:48. Vikarierande partiledaren om Björn Söders uttalanden om att samer och judar inte är svenskar. Hör Jonas Sjöstedts (V) syn på protesterna i kammaren.

Den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson försvarar riksdagens andre vice talman Björn Söder efter de senaste dagarnas hårda kritik. ”Den bygger i grunden på ett missförstånd”, säger han till DN. Samtidigt försvarar V-ledaren Jonas Sjöstedt sina partikamraters protester mot Söder i riksdagens kammare.

Under onsdagen markerade flera riksdagsledamöter mot Björn Söder genom att säga herr talman på samiska och romani. Det får kritik av talmannen Urban Ahlin.

– I Sveriges riksdag använder vi bara ett språk och det är svenska, säger Ahlin till TT.

Björn Söders uttalanden i en DN-intervju i söndags ledde häromdagen till att riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V) vägrade att säga ”herr talman” när hon inledde sitt anförande. När Björn Söder påpekade att man ska säga så svarade Dinamarca med att säga ”du är inte min talman”.

Under onsdagens debatt i kammaren fortsatte protesterna. Miljöpartisten Jan Lindholm sade ”riihkabeaivvi sardnideaddji” – herr talman på nordsamiska – vilket fick Björn Söder att inflika ”herr talman”.

Däremot sade han ingenting när vänsterpartisten Karin Rågsjö inledde med orden:

- Shalom, herr talman.

Även Pernilla Stålhammar (MP) valde ett annat språk, romani, när hon tilltalade talmannen. Hälsningen fick Björn Söder att komma med ett tillrättavisande: ”herr talman heter det”.

Talman Urban Ahlin framhåller att det bara används ett språk i riksdagen och det är svenska. Men Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt försvarar markeringarna.

– Jag tycker att det varit väldigt värdiga markeringar. Vi har en talman (andre vice talman Björn Söder) som ifrågasätter om svenskar som har judisk tro eller är samer är en del av den svenska nationen. För mig är det någonting oerhört, säger han.

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson tycker att markeringarna mot Söder är olyckliga.

– Björn har gjort ett bra jobb som talman. Han är talman när han går in i talmannens roll. När han inte är talman är han riksdagsledamot och politiker, säger Mattias Karlsson till DN.

Han anser att den hårda kritiken mot Söder och krav på att han ska lämna sitt ämbete bygger på ett missförstånd.

– Det Björn Söder gav uttryck för är att Sverigedemokraterna stöder de nationella minoriteternas rätt att bevara sin identitet och sitt språk, säger Karlsson.

Om Söders uttalanden om att man inte kan vara 100 procent kurd och 100 procent svensk säger han:

– Det är klart att det finns enskilda individer som befinner sig någonstans mitt emellan och som har till viss delen judisk eller samisk identitet, men primärt har en svensk identitet.

Han tycker att Söder gjort ett bra jobb som talman. Han kan tänka sig att nominera honom även efter det planerade extravalet till riksdagen den 22 mars.

– Det får vi ta ställning till då. Men Björn har gjort ett bra jobb, säger Mattias Karlsson.

Om Björn Söder eller Richard Jomshof ska vara partisekreterare efter SD:s partistyrelsemöte den 26 januari är fortfarande oklart.

– Det får vi se. Båda är väldigt kompetenta. Det beror på om vi ska lägga tyngdpunkten på den organisatoriska delen eller den kommunikativa, säger Mattias Karlsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.