Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-03 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/karnreaktorer-pa-fler-platser-inte-fog-for-oro/

Svensk politik

Kärnreaktorer på fler platser ”inte fog för oro”

Turbinhallen vid Oskarshamn 3.
Turbinhallen vid Oskarshamn 3. Foto: Magnus Hallgren

Strålsäkerhetsmyndigheten ser inga principiella problem med att lagarna ändras så att fler kärnkraftsanläggningar med fler reaktorer kan byggas på fler platser. 

– Jag ser inga hinder för att den typen av anläggningar skulle uppfylla de krav vi har i dag, säger Jan Hanberg vid Strålsäkerhetsmyndigheten. 

Moderaterna och Liberalerna vill ändra kärnkraftslagstiftningen för att möjliggöra en vidareutveckling av kärnkraft i Sverige. Det skriver partiledarna på DN debatt.

De vill ta bort förbudet mot att driva fler än tio reaktorer i landet och vill även tillåta byggnation av reaktorer på fler platser än de tre redan befintliga kärnkraftverken. Sverige behöver, menar de, fler små reaktorer på fler platser. 

Jan Hanberg vid avdelningen för kärnkraftssäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten ser inga principiellt säkerhetsmässiga problem med att utöka antalet reaktorer och antalet kärnkraftsanläggningar i Sverige. 

– De nya, mindre anläggningarna har modernare säkerhetssystem. I de små reaktorerna bygger man in mer av vad vi kallar passiva säkerhetssystem, vilket är säkerhetshöjande i sig, säger han. 

Innebär inte fler anläggningar och fler reaktorer också högre risker?

– Med fler anläggningar ökar givetvis sannolikheten att det händer något. Samtidigt blir konsekvenserna av ett haveri i en mindre reaktor inte lika stora som om det skulle hända i en stor. 

Så om det poppar upp en liten kärnkraftsanläggning i närheten av ens boende framöver så finns det egentligen inget fog för oro?

– Rent krasst så har vi sådana krav att det inte ska finnas fog för oro. Det är hela idén med de säkerhetskrav och regler som finns. Sen kan man ju känna annorlunda ändå såklart, men kravnivån är så att det rent sakligt inte ska finnas skäl för oro.

Dock kan det finnas praktiska svårigheter med att hitta nya platser för att bygga nya kärnkraftverk. 

– Det finns väldigt många olika saker man måste ha koll på. Det krävs hög haveriberedskap, du måste ha brandkår som kan rycka ut och det måste finnas utrymningsplaner för civilbefolkningen i området runt omkring ifall något skulle gå illa. 

Det är i huvudsak riskerna för civilbefolkningen i närliggande områden som Strålsäkerhetsmyndigheten tar i beaktning när de talar om säkerhet.  

– Men vi har också mer och mer börjat prata om arbetarskyddet. Vi bygger så att säga in fler och fler krav som berör även säkerheten för arbetare på anläggningen. 

Läs mer:

Sverige behöver en ny kärnkraftslagstiftning 

Ygeman (S): Vi behöver ingen ny kärnkraftslagstiftning 

Ämnen i artikeln

Kärnkraft
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt