Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 18:41 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/karobligatoriet-avskaffat/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kårobligatoriet avskaffat

Från och med nästa sommar blir det frivilligt för landets studenter att bli medlem i en studentkår. På onsdagen klubbade riksdagen att kårobligatoriet avskaffas.

I dag måste alla högskolestuderande betala medlemsavgift till en studentkår, men regeringen lade tidigare i vår fram en proposition om att avskaffa detta obligatorium. Högskoleminister Lars Leijonborg har talat om föreningsfriheten som en viktig principiell fråga, och jämfört kårobligatoriet med den tidigare statskyrkan.

Protesterna har dock inte uteblivit. Företrädare för studentkårerna har befarat att de kommer att tappa så många medlemmar att de inte längre har råd att bedriva ett studentfackligt arbete. Studentkårerna har en lagstadgad skyldighet att företräda studenterna i olika högskoleorgan, och kommer därför att få ett statlig bidrag så att de kan sköta sitt uppdrag. Men bidraget kommer inte att kompensera de förlorade medlemsintäkterna, har studentföreträdarna hävdat.

Frågan om kårobligatoriet har diskuterats i många, många år men på onsdagen sade riksdagens borgerliga majoritet ja till dess avskaffande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.