Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Karolinska universitetssjukhuset granskar Macchiarini

Foto: Lina Alriksson

Karolinska universitetssjukhuset ska utreda den kritiserade stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis operationer. Först skulle utredningen ledas internt, men efter kritik tillsätter sjukhuset nu en extern utredning.

Karolinska universitetssjukhuset backar efter stark kritik mot att sjukhuset skulle leda utredningen av KI-kirurgen Paolo Macchiarinis operationer.

– Vi har hela tiden varit måna om att ha ett väsentligt externt inslag i den utredningen. Men vi har också tänkt vidare och även tagit del av de kritiska synpunkter som framkommit, säger sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin, till SVT:s Aktuellt.

– Vi har kommit fram till att det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning.

Från början skulle Nelson Follin själv leda utredningen och ta hjälp av externa experter.
Vem som får i uppdrag att utföra den externa granskningen är inte klart. Inte heller när utredningen ska vara klar.

Nina Nelson Follin betonade tidigare på onsdagen att det inte är "personen Paolo Macchiarini" som ska granskas.

– Det är vården och besluten som låg till grund för den som ska granskas, säger hon.

Utredningen tillsattes efter SVT-dokumentären ”Experimenten” sänts. Den innehöll detaljer som Nelson Follin säger var okända för sjukhuset.

Totalt åtta patienter har fått konstgjorda luftstrupar inopererade, enligt SVT. Av dem har endast två överlevt. Tre av operationerna genomfördes på Karolinska universitets­sjukhuset 2011–2012. Polisen har i de fallen inlett en utredning med rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Paolo Macchiarinis förordnande på Karolinska universitetssjukhuset löpte ut i november 2013 och förlängdes inte.

– Resultaten var inte tillfredsställande, säger universitetssjukhusets presschef Klas Östman.

Men resultaten var inte så alarmerande att KS då ansåg att vården borde utredas?

– Nej, det gjorde vi ju inte så det var väl inte det man ansåg, säger Klas Östman.

Bo Risberg, tidigare ordförande i forskningsetikkommittén:

– Det är självklart att hela händelsen ska utredas i alla delar, men tragedin har redan skett och ingen i ledande ställning tar något ansvar. Alltihop är så horribelt. Det är som att de är tillbaka i etiken från 40-talets tyska koncentrationsläger. Man vill bara gråta.

De omstridda ingreppen
  • Vid kirurgens kontroversiella ingrepp byttes delar av patienternas luftstrupar ut mot konstgjorda delar, klädda med stamceller från patientens benmärg.
  • Trots att experter har hävdat att det är omöjligt att skapa luftstrupar på konstgjord väg så prövades ingreppen och forskningen kring dem aldrig etiskt.
  • När detta blev känt polisanmälde Läkemedelsverket forskningen och nu pågår en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.
  • Karolinska institutet har hävdat att några tillstånd aldrig behövdes, eftersom ingreppen var att betrakta som sjukvård, inte som forskning.
Fördjupning. KI-skandalen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.