Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kasselstrand sparkas från SD:s partistyrelse

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.
SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den kontroversielle nationalisten Gustav Kasselstrand sparkas från Sverigedemokraternas partistyrelse. Ungdomsförbundet SDU:s ordförande fanns inte med när partiets valberedning på onsdagen presenterade sitt förslag. ”Den platsen kommer att dras in”, bekräftar Gustav Kasselstrand för DN.

PÅ ett möte med SD:s partistyrelse i måndags fattades beslut om ett nytt förslag till stadgar där ungdomsförbundet SDU inte längre har någon plats i partistyrelsen. Beslutet om stadgeändringen och den nya partistyrelsen ska fattas på partiets landsdagar den 22-24 november i Västerås.

– Jag tycker att det är synd att 3.300 SDU-medlemmar inte längre har representation i partistyrelsen. Den representationen dras nu in, säger Gustav Kasselstrand.

Gustav Kasselstrand reserverade sig som enda person i partistyrelsen mot stadgeändringen.

Splittringen mellan moderpartiet och ungdomsförbundet har varit tydlig under de senaste två åren.

Det började med en debattartikel där ungdomsförbundet tog ställning för ett erkännande av Palestina. Det fortsatte under partiets landsdagar i Göteborg för två år sedan när SD:s partibeteckning ändrades från från nationalistisk till socialkonservativ.

Ungdomsförbundets Gustav Kasselstrand argumenterade för att behålla beskrivningen av partiet som i första hand nationalistiskt. Hans förslag röstades ner och partiledaren Jimmie Åkessons linje vann.

Därefter har Gustav Kasselstrand och även ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne sparkats från sina tjänster på Sverigesdemokraternas riksdagskansli.

Enligt förslaget till nya stadgar ska ungdomsförbundet, kvinnoförbundet och den kristna gruppen i partiet kunna adjungeras och delta i vissa i partistyrelsemöten med eventuell yttrande och förslagsrätt – men utan rösträtt.

– Som det är nu finns det en orättvisa mellan förbunden. Ungdomsförbundet har haft särrättigheter som inte de andra förbunden har, säger partisekreteraren Björn Söder.

Ungdomsförbundets automatiska rösträtt på landsdagarna tas också bort.

– De för kandidera på samma sätt som andra ombud, säger Björn Söder.

Är det ett problem med Gustav Kasselstrands natonalistiska inriktning, som du ser det, av ungdomsförbundet?

– Det finns ingen koppling mellan det och stadgeförslaget. Jag har haft en dialog med Gustav Kasselstrand sedan 2011 om att vi skulle förändra detta, så det är ingenting som kommit under senare tid eller har något att göra med hans inriktning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.