Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kastrering testas på pedofiler

Varje år döms runt 200 personer för sexbrott mot minderåriga. På Karolinska institutet testas en ny metod med medicinsk kastrering på pedofiler i en unik studie med syfte att förhindra att de begår sexuella övergrepp på barn.

– Det saknas helt behandling som är akut riskreducerande, därför vi vill testa den här metoden, säger Christoffer Rahm som är specialist­läkare i psykiatri vid Karolinska universitets­sjukhuset i Huddinge.

Förra året dömdes 250 ­personer för någon form av sexualbrott mot barn, bland annat för grov våldtäkt, posering och sexuellt övergrepp enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Flera är uppmärksammade rättsfall där pedo­filer via internet har exploaterat och lockat till sig barn. Nyligen dömdes en 22-årig man som utnyttjat nästan hundra barn på nätet till tre års fängelse.

Barnen var mellan fem och 14 år gamla och mannen sa i tings­rätten att han sökte sig till yngre barn för att bli tillfredsställd och för att hantera sin ångest. Domen överklagades förra veckan till hovrätten.

I dag finns inga behandlingar som man vet har effekt på personer i riskzon för att begå sexuella övergrepp mot barn.

Man uppskattar att 3–4 procent av befolkningen har sexuella fantasier om barn och att en del av dem uppfyller diagnosen pedofili, som finns hos både män och kvinnor. På Karolinska institutet pågår sedan i våras en studie som undersöker effekten av kemisk kastrering på pedofiler i syfte att hindra personen från att leva ut sina fantasier.

Foto: DN

– Sexuella övergrepp mot barn är ett stort samhällsproblem som har varit svårt att få bukt med. En rimlig strategi är att de som har det problemet får behandling och hjälp av sjukvården och att det är där som en riskreducerande behandling kan ske, säger Christoffer Rahm som leder studien.

Preparatet som testas är Degarelix, vanligtvis använt i behandling av prostatacancer.

Syftet är att sänka nivåerna av testosteron i kroppen hos personerna för att dämpa sexlusten, vilket går på några dagar efter att man har fått en injektion.

– Hög sexlust är en av riskfaktorerna vid pedofili. Min hypotes är att medicinen ska ge en tolerabel minskning så att personens risk att begå övergrepp dämpas i hög grad, säger Christoffer Rahm.

Nedsatt självregleringsförmåga och dålig empati är andra risk­faktorer vilka regleras av testosteron, därför tror man att medicinen kan ha en gynnsam effekt även i det sammanhanget.

Studien Priotab (Paedophilia at risk – investigations of treatment and biomarkers) ska pågå under ­totalt tre år och kommer omfatta 60 personer varav hälften får ­placebo.

Deltagarna är inte kända inom vården eller dömda för sexbrott sedan tidigare utan har själva sökt hjälp för sitt sexuella mönster via den nationella hjälptelefonen Preventell.

– Varje år ringer ungefär hundra män som har sexuella fantasier om barn till hjälptelefonen och erbjuds då att vara med i forskningsprojektet, säger Christoffer Rahm.

Har det varit svårt att hitta ­personer som vill ställa upp?

– Nej. De flesta tycker det är bra att vi forskar kring det här och att det kommer fram saklig infor­mation.

Ingår även dömda sexual­brotts­lingar i studien?

– Nej, i nuläget riktar vi oss bara till personer som söker hjälp för första gången och inte har gått över gränsen. Men får vi fram bra resultat kan det bli aktuellt att undersöka om läkemedlet även har effekt vid upprepade övergrepp, säger Christoffer Rahm.

Hittills har sex personer genomgått testet. Några av dem har uppgett att tankarna på sex har försvunnit eller minskat väsentligt, och att de har känt lättnad.

– Det är mycket frustration kopplat till pedofili, säger Christoffer Rahm, och tillägger att personen inte blir förändrad av medicinen eller att det är fråga om ett bote­medel, utan att det är just riskfaktorerna vid pedofili som dämpas.Utöver medicineringen görs också bland annat blodprovstagning och magnetkameraröntgen av hjärnan på deltagarna för att få mer kunskap om orsakerna till sexuell dragning till barn.

Fakta.Pedofili

  • Pedofili är en sexuell störning och innebär ett varaktigt sexuellt intresse för barn som tar sig uttryck i fantasier, impulser och ibland sex med barn. Ofta finns även drogmissbruk eller socialt utanförskap hos pedofilen.
  • Kemisk kastrering innebär att man hämmar effekten av manligt könshormon för att minska en persons sexualdrift. Dosen med Degarelix verkar inom 3-4 dagar och effekten håller i sig i 3-4 månader.
  • Sverige har på flera sätt skärpt lagen för sexualbrott mot barn för att stärka rättsskyddet och kunna döma fler förövare. Alla samlag och sexuella handlingar med barn under 15 år räknas som våldtäkt mot barn.
  • Hur många barn som utsätts för sexbrott årligen är oklart. Mörkertalet är stort och de flesta sexuella övergrepp anmäls inte.
  • Inom Kriminalvården erbjuds dömda sexualbrottslingar i dag endast behandlingen ROS - Relation och samlevnadsprogrammet.

Källa: Brå, Priotab

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.