Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/katrineholm-forbjuder-tiggeri/

Sverige

Katrineholm förbjuder tiggeri

Tiggeri förbjuds i Katrineholm. Foto: Björn Lindgren/TT

Kommunfullmäktige i Katrineholm har under måndagskvällen röstat för att införa ett tiggeriförbud, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland. Den styrande majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna röstade för ett förbud, och fick stöd av Sverigedemokraterna. Totalt röstade 37 ledamöter ja och 14 nej. Förbudet träder i kraft 1 augusti.

Rätta artikel

– Det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm, säger Centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson till P4 Sörmland.

I en enkät gjord av Dagens Samhälle , som publicerades tidigare i år, så svarade 24 kommunstyrelseordförande att de ville förbjuda tiggeri i kommunen.

I december förra året tog Högsta förvaltningsdomstolen beslut i tiggerifrågan genom att ge Vellinge kommun rätt att införa ett förbud mot passiv pengainsamling. Detta efter att länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten sagt nej.

Läs även: Bromölla inför tiggeriförbud som ”stöd” till företagare

Ämnen i den här artikeln:

Tiggeri
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt