Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”KD har blivit SD light”

Foto: TT

”KD har blivit SD light”. Så säger Margareta Sidenvall (KD), regionråd i Gävleborg, efter KD:s positionsförflyttning i flyktingfrågan. Hon var en av flera lokalpolitiker som förde fram kritik mot partiets migrationspolitik på ett seminarium på kommundagarna i Örebro i dag.

Kristdemokraternas förflyttning i flyktingfrågan har väckt debatt. Bland annat anser partiet att nyanlända ska befrias från skatt på inkomster upp till 500.000 kronor sina fem första år i Sverige. De vill även att permanenta uppehållstillstånd ska vara tillfälliga i tre år.

I dag på partiets kommun- och landstingspolitiska dagar i Örebro höll KD:s migrationspolitiska talesperson Emma Henriksson i ett seminarium om flyktingfrågan. Enligt partiets egna undersökningar har förslagen tagits emot väl inom KD.

Men på seminariet blev det tydligt att långt i från alla står bakom ledningens positionsförflyttning.

– Göran Hägglund presenterade detta på DN debatt. Det var ingen dialog innan om detta i vårt partiorgan tidningen Kristdemokraten, säger Margareta Sidenvall (KD), regionråd i Gävleborg, som under seminariet riktade skarp kritik mot förslagen.

Hon är kritisk till partiets förslag om att införa tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd. Enligt förslaget ska dessa omvandlas till permanenta om skyddsbehovet för den som flyr kvarstår efter tre år. Även den som har lyckats ”etablera sig på arbetsmarknaden” ska få ett permanent tillstånd, även om skyddsbehovet har försvunnit.

– Lever man i en otrygghet, hur ska man kunna koncentrera sig på att söka arbete? Hur ska man kunna koncentrera sig på att lära sig språket? Det är en omöjlig psykologisk process man tvingar in de här människorna in i. Samtidigt finns det inga förslag kring hur vi ska jobba med samhället så att det kan ändras så att vi inser att de som kommer är en resurs, säger Margareta Sidenvall.

Hon fortsätter:

– Jag försökte få in en debattartikel i Kristdemokraten om detta, men den togs inte in. Rubriken var att ”vi håller på att bli SD light”. Jag tycker att det här är en SD light-variant. Man försöker anpassa sig till väljare som har försvunnit till SD istället för att fokusera på de människor det gäller.

Emma Henriksson anser att förslagen på flyktingområdet ligger i linje med vad partiet tycker.

– Det är synd att det kommer sådana synpunkter. Väldigt många är glada att vi går fram med det här, men vi har inte haft något tillfälle efter valet där vi har haft en stor samling med människor. Vi som har jobbat med det här har varit i kontakt med folk under de här åren och har känt till vilka synpunkter som finns i partiet.

Som svar på argumentet att KD:s migrationspolitik påminner om den som finns inom Sverigedemokraterna säger Emma Henriksson:

– Då har man nog inte förstått hela floran av de förslag vi kommer med. Det finns en enorm skillnad i att lyfta och prata om utmaningarna och kostnaderna, utan att man går in på SD:s svar: stäng gränsen.

Ni vill införa tillfälliga uppehållstillstånd samtidigt som de nyanlända förväntas komma i arbete. Är det rimligt när man inte vet hur länge man får vara kvar i landet?

– Vi har argumenterat för att de permanenta uppehållstillstånden är en del i integrationsprocessen. Men vi har sett att integrationen inte fungerar, då måste vi börja ompröva gamla ställningstaganden, säger Emma Henriksson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.