Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 11:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kd-regler-for-foretagsstod-driver-arbetsloshet/

SVERIGE

KD: Regler för företagsstöd driver arbetslöshet

Jakob Forssmed är Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.
Foto: Beatrice Lundborg

Kristdemokraterna kritiserar regeringen för att reglerna för permitteringsstöd missgynnar tillfällig personal.

– Anställda ställs mot anställda, säger Jakob Forssmed (KD).

Regeringen har föreslagit att staten kan gå in och ta huvuddelen av kostnaden om företag låter anställda gå ner upp till 80 procent i arbetstid. KD:s ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed pekar på reglerna som möter den ansöker om stödet hos Tillväxtverket.

– Staten tvingar företag att säga upp tillfälligt anställda. Lagstiftningen som reglerna bygger på är framtagen för att fungera när det inte är en generell kris, när enskilda företag hamnar i kris och måste permittera. I en sådan här kris är detta inte relevant, säger Jakob Forssmed.

– Lagstiftningen ställer anställda mot anställda. Det är ett aktivt val som regeringen har gjort. Det driver arbetslöshet i utsatta grupper.

Jakob Forssmed (KD).
Foto: Beatrice Lundborg

KD vill också se ett direkt kontantstöd till företag som tappat mycket omsättning på grund av coronakrisen. I linje med en dansk modell föreslår partiet att staten skjuter till 85 miljarder kronor till detta under perioden april till juni. Den hyresrabatt som regeringen och samarbetspartierna C och L har föreslagit fungerar inte, anser Jakob Forssmed.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson berömmer samarbetet mellan oppositionen och regeringen kring krispaketen men upprepar kraven på att mer behöver göras.

– De livlinor som vi har kastat ut är för korta, de når inte alla, säger hon på en pressträff.

Elisabeth Svantesson (M).
Foto: Beatrice Lundborg

Utöver de åtgärder som regeringen lagt fram vill Moderaterna lyfta bort hela arbetsgivaravgiften från alla företag. Partiet vill också utöka och omforma hyresrabatterna och göra de statliga kreditgarantierna mer generösa.

– Vi är övertygade om det behövs mer här och nu för att vi inte ska få recession och massarbetslöshet. Ju mer vi gör nu desto mer finns kvar av jobb och företag när krisen är över, säger Elisabeth Svantesson.

Även Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt prisar det gemensamma arbetet mellan åtta partier i riksdagens finansutskott under krisen. Det som framför allt saknas enligt honom är ett ännu större statligt stöd för permitteringar.

– Vi tycker att staten ska gå in och ta hela kostnadsansvaret, precis som norrmännen gjort. Det skulle ha ökat företagens möjligheter att slippa gå i konkurs, säger SD:s ekonomisk-politiska talesperson.

Läs mer:

Finansministern: Utgiftstaket måste höjas

Carl Johan von Seth: Krisbudgeten rubbar inte Sveriges statsfinanser

Fack och arbetsgivare kräver större krispaket

DN Debatt: ”Vårt reformarbete fortsätter vid sidan av krisåtgärderna”

Ämnen i artikeln

Vårbudgeten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt