Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

KD-topps tankar på ”underklassafari” får känslorna att svalla

Patric Rylander går i safaritankar, enligt egna funderingar på Facebook.
Patric Rylander går i safaritankar, enligt egna funderingar på Facebook. Foto: Mathias Pettersson
Patric Rylander, verksamhetschef hos Kristdemokraterna, har på Facebook skrivit om funderingar på att ordna ett ”underklassafari” under vilket han hoppas bland annat kunna visa upp ”socialbidragstagare” och ”skrikande ungdomar”.

Ordagrant har KD-toppen uttryckt sig så här om önskvärda inslag under safarin: ”Bland annat ska det finnas en hög andel socialbidragstagare, vanartiga skrikande ungdomar, enbart bestå av hyresrätter i miljonprogrammet, nedlagda butiker, utarmad samhällsservice, vara slitet och mängder med klotter.”

Och tips har Rylander fått, men också starka reaktioner från partikamrater som finner hans tilltag mindre roande.

– Det låter förfärligt. Jag kan inte på något sätt ställa mig bakom det här. Så här gör man inte. Man får inte uttrycka sig på det här sättet om någon miljö någonstans. Det här handlar om människor, människor som man ska behandla med respekt och värdighet och inte raljera i grupper och annat, säger kristdemokraten Stefan Gustafsson, kommunalråd i Sävsjö, till P4 Jönköpings nyhetsredaktion.

Mia Frisk, kristdemokrat och landstingsråd i Jönköpings län, är också upprörd:

– Jag tycker det är mycket olämpligt att uttrycka sig så, det främjar inte ett gott samhälle. Oavsett om det är ironi eller inte så tycker jag det är olämpligt att uttrycka sig så. Det gynnar inte Kristdemokraterna, säger Mia Frisk till P4 Jönköping.

Patric Rylander låter ångerfull när han kontaktas av radion:

– Visst var det olämpligt uttryckt på det sättet. Framför allt om jag kunde ana vilken spridning det skulle få. Jag skriver i första hand för mina vänner och jag skriver ofta med lite ironi och med glimten i ögat. Ibland blir det kanske lite olämpligt formulerat och det var det kanske den här gången, säger Patric Rylander, med bland annat en filosofie kandidatexamen i idéhistoria och studier i journalistik i sitt cv – och 889 vänner knutna till sitt Facebookkonto.

Rylander menar att hans beskrivning av underklassen ska ses som ett svar på motiven som föreningen Allt åt Alla förde fram för den bussresa till Solsidan i Saltsjöbaden utanför Stockholm, kallad ”överklassafari”, som genomfördes häromdagen, stort uppmärksammad inte minst bland DN.se:s läsare.

Rylander är partisekreterare Acko Ankarbergs närmaste man i partiet. I samtal med TT är hon behärskat indignerad.

– Man skriver inte så, det är omdömeslöst. Om det är ironi så kan det lätt misstolkas. Jag har pratat med honom och sagt att han inte borde ha gjort det, säger Acko Ankarberg.

Vad händer nu?

– Han fortsätter på sitt jobb som förut, säger Ankarberg.

Det är andra gången på kort tid som KD-toppar hamnar i blåsväder för nätinlägg. Senast fick KD:s stabschef sparken sedan han under pseudonymen Ove Tove smädat partiledarens motståndare.

Sent på måndagskvällen, efter det att DN.se sökt Patric Rylander för en kommentar, hör han av sig – men enbart per mejl – med en förklaring med följande ordalydelse:

”Sett i backspegeln var detta naturligtvis ett mycket misslyckat försök att med ironi vända på perspektivet för att visa hur dålig idé det är med det överklassafari som genomförts i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Att ställa samhällsgrupper mot varandra och vilja odla klasshatet, som arrangörerna av överklassafarin säger sig vilja, är helt fel. Ingen ska behöva utsättas för safaribesök, inte de som bor på Solsidan och inte de som bor någon annanstans. Alla människor förtjänar respekt.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.