Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

KD: Vi har en hemläxa att göra

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson tycker att Kristdemokraternas låga siffror i partisympatiundersökningen är oroväckande.
Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson tycker att Kristdemokraternas låga siffror i partisympatiundersökningen är oroväckande. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Kristdemokraterna ser allvarligt på sina låga siffror i den senaste partisympatiundersökningen från SCB. Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson menar att alliansen har en hemläxa att göra.

Hur ser ni på de här siffrorna?

– De bekräftare den bild som vi har sett under en period. Det gör att vi nu vill arbeta med ett starkt politikutvecklande arbete, där vi bland annat vill fördjupa vår satsning på familjepolitik, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Hur kommer det sig att ni har fått så här låga siffror?

– Vi får alltid låga siffror mella valen. Det är just därför vi har påbörjat ett rejält arbete för att föra fram våra huvudfrågor.

Ni brukar få sympatiröster, där personer som kanske i grunden sympatiserar med andra partier röstar på er för att ni ska hålla er kvar i riksdagen. Hur ser du på det?

– Inget parti äger några röster. På valdagen är det upp till var och en att välja vilket parti de vill lägga sin röst på. Vi ska fortsätta att genomföra en stark politikutveckling för att locka väljare.

Hur allvarligt tycker ni att det här är?

– Det är givetvis alltid allvarligt med låga siffror i partisympatiundersökningar. Vi tycket att det är mycket oroande.

Alliansen som helhet fick 42,5 procent av stödet, mot de rödgrönas 51,2 procent. Hur ser du på det låga stödet för alliansen som helhet?

– Vi har en hemläxa att göra som allians. Det gäller att vi visar att vi genomför det som vi lovade inför förra valet. Vi måste även ta upp de utmaningar som människor möter i sin vardag. Den politik som vi utvecklar och för fram ska handla om samma frågor som människor pratar om vid fikaborden på jobbet och hemma med familjen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.