Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kd-vill-inte-avkriminalisera-drogbruk-men-utreda-fragan/

Svensk politik

KD vill inte avkriminalisera drogbruk – men utreda frågan

Michael Anefur (KD). Foto: Henrik Montgomery/TT

Drogmissbruk är en sjukdom, och ska behandlas som en sådan. Därför måste socialtjänsten och sjukvården ses över – och i den översynen bör också frågan om att avkriminalisera eget bruk ingå, anser Kristdemokraterna. 

– Jag känner mig trygg med att det landar i fortsatt kriminaliserat, säger Michael Anefur, socialpolitisk talesperson. 

Kristdemokraternas förändrade inställning i narkotikafrågan fick stora rubriker på lördagen efter uppgiften om att partiet är berett att se över frågan om att avkriminalisera eget bruk, vilket SvD var först med att rapportera

Enligt Michael Anefur, partiets talesperson i socialpolitiska frågor, är dock huvudfrågan en förändrad inställning till synen på missbrukaren. 

– Vi har en helt ny situation, vi vet nu att missbruk är en beroendesjukdom. Tidigare har man utgått ifrån att det rört sig om dålig karaktär och att människor borde skärpa sig. När vi vet att det är en sjukdom så borde det också behandlas som en sjukdom. Man ska få vård, säger Michael Anefur. 

Kristdemokraterna vill därför ha en utredning där man tittar på hela området med socialtjänsten och sjukvården för att ta fram ny lagstiftning.

Om man nu tillsätter sådan utredning vore det konstigt att utesluta frågan om eget bruk, menar Michael Anefur. 

– Vi är beredda att man i den stora utredningen även tittar på den här frågan, även om vi i dag inte tycker att man ska avkriminalisera eget bruk. Jag känner mig trygg i att det kommer att landa i att det ska vara fortsatt kriminaliserat, säger han.