Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kent Ekeroth i bråk på Stureplan

Kent Ekeroth.
Kent Ekeroth. Foto: Erik Ardelius

SD-toppen Kent Ekeroth uppges ha slagit en man i ansiktet utanför nattklubben Solidaritet i centrala Stockholm, natten mot torsdagen. Ekeroth hävdar i en skriftlig kommentar till DN att han blivit angripen och försvarat sig med en ”lättare örfil”. Personal på nattklubben, samt en man som uppger sig vara den som blivit slagen, ger en annan version av det inträffade.

Enligt Aftonbladet uppstod bråk när Kent Ekeroth nekades inträde på en klubb nära Stureplan och var på väg därifrån, och en annan person i kön ska ha gjort ett provocerande uttalande.

Kent Ekeroth uppges ha slagit mannen i ansiktet med ett knytnävsslag, alternativt en örfil.

Stockholmspolisen bekräftar en incident på Lästmakargatan vid 02.30-tiden natten mot torsdagen.

– Det har kommit in en anmälan och en motanmälan gällande misshandel, säger polisens presstalesman Lars Byström till DN.

Han lämnar dock inte några uppgifter om vilka personer som är inblandade i händelsen, eftersom det omfattas av sekretess.

Ekeroth själv menar i en skriftlig kommentar till DN att han blivit angripen och försvarade sig mot angriparen med en ”lättare örfil”.

”Jag hade sällskap av två Säpo-vakter som var upptagna med att omhänderta en okänd man som försökt attackerat mig. Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka”, skriver han.

En person som uppger sig vara den som blivit slagen av Kent Ekeroth tillbakavisar dennes version av det som hänt.

– Han (Ekeroth) ville komma in, men nekades av vakterna. Han gick ut ur kön och förbi mig. Jag mötte hans blick och sa något i stil med: ”Hade du kul med järnrören?”, säger mannen till Aftonbladet.

– Då slog han mig med knytnäven rakt i ansiktet. Jag fick en fet smäll och blev svullen i ansiktet. Jag blev helt chockad. Det är helt sjukt att han hoppade på mig.

Till Expressen säger nattklubben Solidaritets driftchef Peter Ohlsson att Kent Ekeroth nekats inträde för att han var märkbart berusad.

Enligt Ohlsson var det någon i kön som fällde en kommentar. Ekeroth vände då och konfronterade personen.

– Kent Ekeroth ger en gäst som står och köar bakom honom en ordentlig örfil, säger Peter Ohlsson till Expressen.

Kent Ekeroth, som är en av de framträdande SD-politikerna och bland annat sitter i justitieutskottet, har tidigare varit inblandad i bråk, han var en av de inblandade i den så kallade järnrörsskandalen 2010.

DN söker SD och Kent Ekeroth för en kommentar.

Ekeroths livvakter från Säpo var på plats och tillkallade polis. Säpo gick på torsdagsförmiddagen igenom utredningen, men har därefter lämnat över den till polisen.

Läs mer: SD-toppar beväpnade sig med järnrör

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.