Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Kent Ekeroths siffror om invandring är 30 år gamla

Kent Ekeroth ser inget problem med att i sin argumentation hänvisa till gammal statistik om brottslighet.
Kent Ekeroth ser inget problem med att i sin argumentation hänvisa till gammal statistik om brottslighet. Foto: TT

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) säger i en intervju med brittiska BBC World Service att brottsligheten i Sverige ökat i takt med att antalet flyktingar har blivit fler. Men studierna han hänvisar till bygger på 15 till 30 år gammal data – och de visar inte på en ökning.

Nyheten om att SD går framåt i opinionsundersökningarna har fått ett stort genomslag i utländska medier. På torsdagen uppmärksammade brittiska BBC World Service – en av världens största nyhetskanaler med ett par hundra miljoner lyssnare i veckan – Sverigedemokraternas framgångar i de senaste veckornas opinionsundersökningar. Bland annat nämndes den hårt kritiserade undersökningen från Yougov som visat på att SD är Sveriges största parti.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) intervjuades i programmet Newsday och fick frågan om varför SD tycks locka allt fler svenska väljare.

– När de sätter immigranter i varje hörn av Sverige – i små byar och på landsbygden – så möter människor en ökad brottslighet, otrygghet och de känner sig inte längre hemma, svarar Ekeroth i programmet.

Programledaren frågade sedan om det finns siffror som visar på att brottsligheten faktiskt har ökat i takt med att antalet flyktingar blivit fler.

– Definitivt. Vi har offentlig statistik på det. Brottsförebyggande rådet (Brå) har gjort två större undersökningar som visar på detta, att migranter från speciellt Mellanöstern och Afrika är rejält överrepresenterade när det gäller våldsbrott till exempel, svarar han.

Men det finns ingen sådan undersökning från Brå som visar på att flyktinginvandringen har lett till en ökad brottslighet.

– Att påstå att det skett en ökning av brottsligheten i Sverige den senaste tiden är en lögn. Tvärtom ligger den på ungefär samma nivåer som tidigare. Det som ökar är bedrägerier och nätrelaterade brott, medan dödligt våld minskat något, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet som vetenskapsgranskat en av de två rapporter som Kent Ekeroth nämner i intervjun, till DN.

Den senaste rapporten från Brå om skillnader i brottslighet mellan personer födda i Sverige och i utlandet kom ut 2005. Den bygger på data från perioden 1997-2001, alltså uppgifter som är mellan 14 och 18 år gamla. Den andra undersökningen som Ekeroth hänvisar till är ännu äldre – från 1996 – med data från slutet av 1980-talet.

Rapporterna visade ungefär samma resultat, att andelen som är misstänkta för brott är högre bland de som är födda utomlands eller har en eller två utrikes födda föräldrar, jämfört med personer födda i Sverige av svenskfödda föräldrar. Det gäller särskilt vissa typer av brott så som rån och dödligt våld. 

– Den senaste studien visade på att överrepresentationen för registrerad brottslighet är 2 till 2,5 gånger högre för den gruppen. Men den visar inte att andelen invandrare i brottsligheten har ökat eller att flyktinginvandring skulle driva upp brottsligheten i Sverige, säger Jerzy Sarnecki.

Rapporten säger heller inget om utländsk bakgrund hos dömda brottslingar, utan bara om de som registrerats som misstänkta för brott.

Eftersom ingen liknande rapport tagits fram under de senaste tio åren går det inte att säga något om hur förhållandena ser ut i dag. Kent Ekeroth (SD) ser dock inga problem i att dra slutsatser om att brottsligheten har ökat i och med att fler flyktingar kommit till Sverige.

– Invandringen i de här grupperna som då pekades ut i rapporten har bara ökat. Situationen i dag är troligtvis värre än vad det var då, till DN.

Men hur kan du veta det när det inte gjorts någon ny undersökning?

– Det är ju ett problem att Brå inte har gjort någon nyare rapport än den från 2005. Men man kan kolla på fängelsestatistiken från Kriminalvården. Många fångar saknar svenskt medborgarskap, säger han.

En femtedel av de som sitter i svenska fängelser är utländska medborgare, visar statistik från kriminalvården som DN tagit del av.

Kent Ekeroth kommer under hösten att lämna in en motion till riksdagen med förslag om att ge Brå i uppdrag att ta fram en ny rapport med uppdaterade siffror om brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.