Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kevin-fallet återupptas

Dottevik i Arvika där Kevin hittades död på en lastpall i vassen.
Dottevik i Arvika där Kevin hittades död på en lastpall i vassen. Foto: Eva Tedesjö

Åklagarkammaren i Karlstad har på måndagen beslutat återuppta förundersökningen om mord på 4-årige Kevin i Arvika 1998.

– Jag har beslutat att återuppta förundersökningen då det i samband med den granskning av ärendet som SVT och DN gjort framkommit uppgifter som jag bedömer vara nya omständigheter som motiverar att förundersökningen återupptas, säger chefsåklagare Niclas Wargren i ett pressmeddelande.

Läs mer: DN granskar mordet på 4-åriga Kevin

Försvararen till de två bröder som utpekats som skyldiga, advokat Thomas Olsson, skickade förra veckan in en framställan om att återuppta ärendet och det är bland annat uppgifter däri som som åklagaren fattat sitt beslut. ”Det är dock framför allt andra uppgifter som ligger till grund för mitt beslut”, påpekar Wargren utan att gå närmare in på saken med hänvisning till förundersökningssekretess.

4-årige Kevin hittades misshandlad till döds på en lastpall i sjön Glafsfjorden utanför värmländska Arvika 1998 då de de utpekade bröderna var 5 respektive 7 år. Flera experter på barnförhör har för DN uttryckt starkt kritik till förhören som var många, långa och fulla av ledande frågor som slutade med att barnen erkände brott, men erkännandena spelades aldrig in.

– Det är ett mycket glädjande besked. Det första viktiga steget mot att ge bröderna återupprättelse, säger Thomas Olsson till DN.

Har du varit i kontakt med dem nu?

– Ja, jag ringde just och meddelade beslutet. De är väldigt glada. 

Vad händer nu?

– Nu ska åklagarna sätta sig in i ärendet och påbörja sin granskning. Vi kommer att medverka i så stor utsträckning som möjligt. Målsättningen är att bröderna ska avföras från utredningen. 

Förundersökningsledaren Wargren har vice chefsåklagare Cecilia Aronsson till sin hjäp och de bistås av polisen i Bergslagen, Örebro och Dalarna. Han poängterar att ingen av dem har haft anledning att titta på ärendet tidigare, vilket innebär att ett kommande beslut i någon riktning kan dröja.

DN har varit i kontakt med Kevins familj som avböjt att kommentera åklagarbeslutet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.