Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Khaled hamnade i brottsregistret redan på Arlanda

Khaled Ibrahim med döttrarna Raghad och Lama.
Khaled Ibrahim med döttrarna Raghad och Lama. Foto: Anders Hansson

På två minuter var gränspolisens förhör med Khaled Ibrahim avklarat. Då hade han enligt protokollet erkänt brott, avsagt sig rätt till advokat och godkänt sitt straff.

Fallet med den asylsökande flyktingen Khaled Ibrahim från Syrien är ett av många som radas upp i gränspolisernas anmälan till internutredningar.

DN har granskat förundersökningen kring målet. Han kom till Arlanda den 12 juli i fjol med sin yngsta dotter Raghad Ibrahim, som då var 14 år gammal. De hade flytt kriget i Syrien och var de sista i familjen att anlända till Sverige.

De hade falska grekiska ID-kort som de köpt av en människosmugglare och använt för att köpa biljetter och ta sig ombord på flygplanet från Istanbul till Arlanda.

När de kom till gränskontrollen på Arlanda visade pappan upp ID-korten. Både Khaled och dottern Raghad Ibrahim greps misstänkta för brukande av falsk urkund. Men när Khaled får se förhörsprotokollen blir han mycket förvånad.

Enligt tidsangivelsen började förhöret 19:05 och tog slut 19:07. I förhöret anges identiteten från det falska ID-kortet. Hela förhöret är sammanfattat på fyra meningar.

”Nontari är informerad om rätten att ha försvarare men säger att det går bra utan. Nontari godtar ett eventuellt strafföreläggande.

Nontari ERKÄNNER brottet Brukande av falsk urkund. Anledningen till att han använt de falska identitetskorten är att han och hans dotter skulle kunna komma till Sverige.”

– Jag sa nej till advokat för att de sa till mig att det skulle ta lång tid och att det var bättre för mig om jag tackade nej. Och jag erkände aldrig något brott, jag sa bara sanningen om att ID-korten var falska. Det här med strafföreläggande tog de upp först dagen efter när de släppte ut mig från arresten, säger Ibrahim Khaled.

Enligt förundersökningen görs det ett förhör till, sju minuter senare. Då är Khaled Ibrahims identitet inte längre okänd, nu förhörs han i egenskap av vittne till människosmuggling.

– Det var inte två förhör, det var ett som varade i 40, 50 minuter säger Khaled Ibrahim.

Även hans dotter förhördes som brottsmisstänkt, i protokollet används den falska identiteten där hon uppges vara över 18.

– Det är helt uppåt väggarna, hon höll inte ens i ID-korten hur skulle hon kunna vara brottsmisstänkt? I förhöret frågar de inte ens efter hennes riktiga identitet eller ålder, säger en gränspolis som engagerat sig i fallet.

Även i dotterns fall upprättades ett nytt förhörsprotokoll där hon nu var vittne några minuter senare.

En åklagare anhöll Khaled Ibrahim som misstänkt för brukande av falsk urkund och han fördes till en arrestlokal. Dottern Raghad Ibrahim var kvarhållen hos polisen i sex timmar innan hon överlämnades till Migrationsverket.

Dagen efter fördes Khaled Ibrahim ut ur sin cell. Då blev han presenterad ett dokument om godkännande av strafföreläggande.

– De sa att jag skulle skriva under papperet så skulle jag få gå, det var 1.500 kronor i straff, säger Khaled Ibrahim.

Men han förstod aldrig att det innebar att han nu kommer att ha en prick i brottsregistret de kommande fem åren.

– Jag förstod inte det, jag skrev bara på för att de skulle släppa mig.

Nu är hela familjen återförenad och de har precis flyttat in i en ny lägenhet i Helsingborg. De har fått uppehållstillstånd och händelserna på Arlanda börjar lägga sig.

– Jag blev så förvånad, vi flydde till Sverige för att vi visste att det var bra här, så låste de in pappa. Det gjorde mig väldigt ledsen, säger Raghad Ibrahim.

Kammaråklagare Håkan Roswall på Riksenheten för polismål har granskat gränspolisernas anmälan men anser att det inte heller i Khaled Ibrahims fall finns anledning att gå vidare med utredningen. Att ett förhör kunde vara i bara två minuter ser han inte som märkligt.

– Det går fortare än man kan tro ibland faktiskt, men mycket av det där när man delger misstanke sker innan man slår på bandspelaren, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.