Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”KI och KS kan ha kränkt mänskliga rättigheter i Macchiarinifallet”

Other: Lina Alriksson

Nu riktar en isländsk kommission, som oberoende utrett den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini, mycket hård kritik mot honom och därmed även mot hur svenska institutioner hanterat fallet.

”Det kan inte uteslutas att de kränkt patienternas mänskliga rättigheter”, skriver rapportförfattarna.

 

Texten har tillfogats en rättelse.

– Det är oerhört tung kritik – men fullt rimlig. Det är precis vad vi själva har påpekat hela tiden, säger Oscar Simonson, thoraxkirurg och forskare verksam vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av dem som först slog larm om Macchiarini.

Kränkningarna ska fram för allt ha bestått i att patienterna inte fått kännedom om vilka risker ingreppen var förknippade med. De informerades inte heller om att det saknades beprövad vetenskap – i stället lurades de att tro att det genomförts till exempel lyckade djurförsök.

Att det isländska universitet sjukhuset tillsatte en extern utredning, som letts av domaren Páll Hriensson, berodde på att den förste patient som skandalkirurgen Paolo Macchiarinis gav en ny, konstgjord luftstrupe i Sverige var Andemariam Teklesenbet Beyene, då 36 år gammal.

Han var geolog från Eritrea och doktorerade som utbytesstudent på Island när han drabbades av cancer i luftstrupen.

Efter ingreppet, som gjordes 2011, beskrevs det som en succé i ett pressmeddelande signerat Karolinska institutet. I januari 2014 var Andemariam Teklesenbet Beyene död. Den konstgjorda luftstrupen hade då lossnat och i den dokumentär om fallet som SVT gjorde berättade hans änka om det 2,5 år långa lidande som hennes man genomlevt från operationen fram till sin död.

I den på måndagen publicerade, isländska rapporten går man på över 200 sidor igenom fallet och kritiken är massiv – mot såväl Paolo Macchiarini som mot KI och Karolinska universitetssjukhuset. Redan det faktum att han anställdes vid KI trots att det redan fanns känd kritik mot honom lyfts upp i rapporten, liksom det, anser man, förhastade beslutet att skicka patienten från Island till Sverige.

• Läs mer: ”Besvikelse hos visselblåsare som larmade”

Förutom att man tar upp patienternas mänskliga rättigheter, vilket tidigare inte gjorts, rekommenderar man det isländska sjukhuset – som skickade Andemariam Teklesenbet Beyene till Karolinska – att ge hans änka ekonomisk ersättning, något som KI och KS inte velat tala om.

– På Island verkar man inse att man har ett moraliskt och etiskt ansvar att ta. Det har vi också hela tiden hävdat, noterar Oscar Simonson.

Enligt rapporten verkar de isländska läkare som var involverade har duperats att tro att allt var i sin ordning, även om deras agerande i viss mån också ifrågasätts. I Sverige har Centrala etikprövningsnämnden kommit fram till att hans forskning byggde på fusk.

Totalt har Paolo Macchiarini opererat åtta personer runtom i världen med luftstrupar av plast. Sex av dem har avlidit.

2016 tillsatte Karolinska institutet och Karolinska sjukhuset två externa utredningar som visade på ”förödande kollegiala kopplingar och respektlöshet inför lagen”. Macchiarini delgavs misstanke om brott. Flera höga chefer fick gå, Macchiarini avskedades från KI.

I oktober lades förundersökningen mot honom ner i Sverige. Han var misstänkt för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Han fortsätter också att försvara sig.

• Läs mer: ”KI:s rektor avgör om Macchiarini fälls”

Rättelse 2017-11-09 16:09
Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs fel person som lett utredningen.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.