Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kidnappade Johan Gustafsson med i ny al-Qaidavideo

Johan Gustafsson på en fryst bild från en video, släppt i höstas.
Johan Gustafsson på en fryst bild från en video, släppt i höstas.

Den kidnappade svensken Johan Gustafsson figurerar i en video som terrororganisationen al-Qaidas nordafrikanska gren lade upp på Youtube på lördagen. ”Jag heter Johan Gustafsson, jag hålls fånge av al-Qaida. I dag är det torsdag 17 december 2015”, säger svensken i filmen, rapporterar Kvällsposten.

Gustafsson kidnappades i västafrikanska Mali den 25 november 2011. Under de fyra åren som gisslan har han bara hörts av vid ett fåtal tillfällen.

I den nya videon medverkar både Johan Gustafsson och sydafrikanen Stephen Malcolm, gisslan även han. En maskerad person, som ses i filmens inledning, varnar Sverige för att samarbeta med Frankrike. I den FN-insats som pågår i ökenlandet spelar den tidigare kolonialmakten en ledande roll, med stöd av bland annat Sverige.

– Vi har just gått in i det femte året med era barn i fångenskap och vi är villiga att hålla dem så länge som det krävs för att vi ska få igenom våra krav, säger personen.

Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist besökte nyligen Mali och den svenska styrkan, baserad i Timbuktu. Wallström höll då även överläggningar med den maliska regeringen om den kidnappade svensken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.