Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Kina ska ha släppt gripen svensk

En 35-årig svensk människorättsaktivist som suttit häktad i Kina under de senaste veckorna, ska enligt australiska ABC ha utvisats från Kina. Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera, men 35-åringens pappa bekräftar.

Den tredje januari greps den 35-årige svensken Peter Dahlin i Kina. Han var anklagad för anstiftan till "opposition mot regeringen", enligt nyhetsbyrån Nya Kina och sägs enligt statliga kinesiska medier ha erkänt sig skyldig och bett om ursäkt för den verksamhet han bedrivit.

Organisationen Chinese Urgent Action Working Group, som den 35-årige svensken från Västsverige arbetar för, utbildar människorättsaktivister i juridik och stöder jurister som arbetar ideellt med att försvara människor som utsatts för rättsövergrepp.

Nu ska Dahlin enligt ABC vara påväg till Sverige, efter att ha utvisats från Kina.

Peter Dahlins pappa bekräftar att hans son har släppts och utvisats från Kina.

– Vi fick beskedet av utrikesdepartementet tidigare i eftermiddag, säger Thomas Dahlin till TT.

– Man känner sig otroligt lättad.

Han säger att även Peter Dahlins kinesiska flickvän, som också varit gripen, har släppts.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger strax därefter i ett skriftligt uttalande att hon under dagen fått information av kinesiska myndigheter om att Peter Dahlin har frigivits.

”Jag välkomnar att Peter Dahlin nu kan återförenas med sin familj i Sverige. Detta har skett efter täta kontakter mellan svenska UD och kinesiska företrädare Jag hyser samtidigt stor oro över den frihetsberövade svenska medborgaren Gui Minhai. Våra ansträngningar i att få klarhet i hans situation och möjligheten att besöka honom fortsätter med oförminskad styrka”, skriver hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.