Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 06:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kinas-ambassador-efter-domen-inte-var-angelagenhet/

Sverige

Kinas ambassadör efter domen: ”Inte vår angelägenhet”

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou.
Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Målet mot ex-ambassadör Anna Lindstedt är Sveriges interna angelägenhet och inget Kinas ambassadör i Sverige tycker är hans sak att kommentera. 

– Vi hade ingen kännedom om mötet som det refereras till, säger Gui Congyou.

I dag föll domen i målet mot Sveriges förra Peking-ambassadör Anna Lindstedt. Hon friades därmed från brottsmisstankarna om egenmäktighet i förhandling med främmande makt.

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, tycker inte att det är hans sak som Kinas ambassadör i Sverige att kommentera.

– Angående det så kallade ”Anna Lindstedt-fallet” har Kinas hållning alltid varit att detta fall är Sveriges interna angelägenhet och det är inget vi kommenterar, säger han.

Läs mer: Detta har hänt i fallet kring Anna Lindstedt

Vad gäller relationerna mellan Sverige och Kina menar ambassadör Gui Congyou att Kinas hållning förblir oförändrad. 

– Vänskapen mellan Sverige och Kina har alltid varit utgångspunkten i våra bilaterala relationer, säger han.

– Vi hoppas att det finns en del människor i Sverige som lägger åt sidan sina fördomar och strävar efter vänskap mellan våra respektive folk, jobbar för de grundläggande intressen som våra båda länder har, och arbetar för vänskap och utveckling i våra bilaterala relationer. Jag är väldigt villig att svara på frågor från dig och dina kolleger. Och jag är också villig att lyssna på idéer och förslag från dig och dina kolleger om hur vi bättre kan utveckla vänskapen och relationerna mellan Kina och Sverige. Tack! 

Vad känner du till om mötet på Sheraton, det som åtalet mot Anna Lindstedt har sin grund i. Var syftet med mötet att jobba för att Gui Minhai skulle kunna friges?

– Som jag har sagt ett flertal gånger tidigare så hade vi ingen kännedom om den här saken som du refererar till. 

Den kinesiske affärsmannen Kevin Liu Wenxuan som närvarade på det omtalade Sheratonmötet i januari förra året är mannen som ex-ambassadören Anna Lindstedt hoppades skulle få den svenske bokförläggaren Gui Minhai fri. 

Läs mer: Miljardären Kevin Lio Wenxuan som skulle få Gui Minhai fri 

Anna Lindstedt hade under en tid haft tät kontakt med Kevin Liu Wenxuan och uppträtt med honom i partyhatt på bilder från en födelsedagsfest där de äter middag och skålar.

Samma dag som Sheratonmötet med Angela Gui ägde rum syns ex-ambassadören på en bild tillsammans med Kevin Liu Wenxuan och Congyou Gui, Kinas ambassadör i Sverige. 

Hur känner du Kevin Liu Wenxuan?

– Han är en affärsman och i egenskap av det har jag träffat honom vid ett tillfälle. Det är precis som alla andra möten jag haft med andra affärspersoner, säger Congyou Gui. 

Och var det alltså vid detta tillfälle bilden på dig, Kevin Liu Wenxuan och Anna Lindstedt togs? 

– När den togs diskuterade jag med Anna Lindstedt om åtgärder för att främja praktiskt samarbete mellan Kina och Sverige. Efter diskussionen kom Kevin Liu Wenxuan dit för att hämta Anna Lindstedt och då tog vi en bild. Det är allt. 

Relationerna mellan Sverige och Kina har under de senaste åren varit minst sagt ansträngda. En stor del av kylan bottnar i just konflikten kring den svenske förläggaren Gui Minhai, som sedan 2015 sitter fängslad i Kina och som till  Congyou Guis stora förtret hedrades med svenska PEN:s stipendium förra året.

Läs mer:

Anna Lindstedt om friande domen: ”Glad och lättad” 

Angela Gui: ”Faktum kvarstår att hon aktivt deltog i ett påverkansförsök” 

Detta har hänt i fallet kring Anna Lindstedt 

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt