Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kinesisk-affarsman-forsokte-muta-journalist-att-stoppa-kampanj-for-gui-minhai/

Sverige

Kinesisk affärsman försökte muta journalist att stoppa kampanj för Gui Minhai

Kurdo Baksi.
Kurdo Baksi. Foto: Lina Alriksson

Under det kontroversiella mötet på hotell Sheraton försökte den kinesiske affärsmannen Kevin Lui att muta journalisten Kurdo Baksi för att denne skulle avbryta sin kampanj för den fängslade Gui Minhai. Det framkom under tisdagens rättegång mot Sveriges förra Pekingambassadör Anna Lindstedt. 

Journalisten och författaren Kurdo Baksi hjälper sedan 2017 Angela Gui i hennes kampanj för att få ut fadern Gui Minhai ur kinesiskt fängelse. I januari 2019 ringde Angela Gui från Storbritannien till Baksi och var glad över resan till Stockholm:

– Angela sade att hon skulle träffa Sveriges ambassadör och affärsmän. Jag levde i det blå och trodde att det var svenska affärsmän, vittnade Kurdo Baksi.

Gui och Baksi möttes den 24 januari i den affärslounge på hotell Sheraton som den kinesiske affärsmannen Kevin Liu hyrt och betalat för. I mötet som enligt Baksi blev ”rörigt” fanns även Sveriges Pekingambassadör Anna Lindstedt.

Kurdo Baksi driver Angela Guis kampanj i Sverige och är en känd kritiker av kommunistregimen i Kina. Trots det tog det bara sju minuter innan Kevin Liu erbjöd honom vistelse på sin båt i Medelhavet. Baksi kunde också få bo i hans residens i Malaga, Hongkong eller i Kina. 

– Han sade att jag borde skriva positivt om Kina. Jag fick en bild av att han ville muta mig. Affärsmännen hade i uppdrag att tysta alla som arbetade för Giu Minhai, sade Kurdo Baksi.  

Ändå gick Baksi med på en middag med Kevin Liu den första kvällen. Skälet var att han inte ville lämna Angel Gui ensam med Liu och dennes kompanjon John Mewella. Baksi såg dem bildligt talat som ”vargar”. 

Dagen därpå blev Baksi inbjuden till en finare middag av Kevin Liu, denna gång på Wedholms Fisk. Men Baksi var misstänksam och dök upp en halvtimme före utsatt tid. Då var Kevin Liu redan där vid ett annat bord där en av deltagarna var ambassadråd vid Kinas ambassad i Stockholm. En överraskad Liu blev ”röd i ansiktet” och visade Baksi till ett bord vid sidan av för Lius övriga gäster.

Samtidigt, på Sheraton, pressade John Mewella Angela Gui. Första dagen hade hon varit upprymd över att hennes fängslade far kunde friges. Nu sms:ade hon till Baksi att ”vi måste avbryta kampanjen” för fadern. Men samtalen bröt samman. Senare på kvällen tog hon tillbaka allt och var förtvivlad över att ha blivit utnyttjad och lurad.

Kurdo Baksi kallade affärsmännen ”två lakejer orkestrerade av Peking”. Kina-kännaren Magnus Fiskejö vid Cornell University i USA vittnade om att Kina blivit allt mer stalinistiskt och att mötet i Stockholm ingår i ett större aggressivt mönster. 

– Det är uteslutet att affärsmännen agerat utan att ha med den kinesiska ambassaden i Stockholm, sade Magnus Fiskesjö.

Tidigare under tisdagen vittnade på åklagarens begäran kanslichefen vid ambassaden i Peking Nina Lissvik, generalkonsuln i Shanghai Lisette Lindahl och UD:s personalchef Lena Nordström. Därmed har nu sex UD-chefer vittnat bakom stängda dörrar. Det gör det svårt för en utomstående att få grepp om bevisläget i målet mot ambassadör Anna Lindstedt.

Ämnen i artikeln

Kina
UD
Gui Minhai
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt