Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/kinesisk-medborgare-i-sverige-begard-haktad/

Sverige

Kinesisk medborgare i Sverige begärd häktad

Den kinesiske medborgare som sitter anhållen i Sverige misstänkt för ekonomisk brottslighet i USA har begärts häktad. Nu väntar återigen en utlämningsprövning i Högsta domstolen, som förra månaden avslog en liknande begäran om utlämning från Kina.

TT Text

Beskedet kommer efter det att USA begärt honom utlämnad för en och en halv månad sedan. Då hade han nyss släppts på fri fot efter att ha suttit häktad i över ett år i väntan på att Högsta domstolen skulle pröva om han kunde utlämnas till Kina.

Bevisläget mot mannen har inte förändrats, säger hans advokat Henrik Olsson Lilja.

– Allting bygger på ett kinesiskt påstående om brottslighet i Kina. Sedan har amerikanerna ansett att det är ett argument för att han även begått brott i USA, dit han kom 2011, något vi anser är felaktigt.

I Kina misstänks mannen för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor i sin roll som tjänsteman inom den kinesiska statliga spannmålsindustrin. Men den 9 juli avslog HD den kinesiska begäran om utlämning, som skulle strida mot både utlämningslagen och Europakonventionen.

Ribban är däremot betydligt lägre för att bevilja en begäran från USA. Till skillnad från Kina har landet nämligen ett utlämningsavtal med Sverige, något som gör det lättare att få brottsmisstänkta utlämnade.

Innan dess ska tingsrätten ta ställning till åklagarens häktningsbegäran, där framför allt flyktrisken lyfts fram som skäl till beslutet. Henrik Olsson Lilja håller inte med om åklagarens slutsats.

– Det finns ingen antydan eller konkret omständighet som pekar på att han skulle vilja lämna landet. Min klient vill vara kvar i Sverige och känner sig säker här.

Ämnen i den här artikeln:

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt