Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

KI:s etiska råd får nytt uppdrag

Etikrådet på Karolinska institutet ska få ett nytt uppdrag efter Macchiarini-skandalen. Därefter kommer också medlemmarna att bytas ut – eller åtminstone bli fler, säger KI:s tillförordnade rektor Karin Dahlman-Wright till DN.

Den tillförordnade rektorn vid Karolinska institutet, Karin Dahlman-Wright, hade på fredagen ett möte med KI:s etiska råd.

– Det var ett väldigt bra möte tycker jag. Vi är överens om att man måste se över uppdraget i rådet, vilket kan betyda att uppdraget ska utvidgas. Vi kommer att ge någon i uppdrag att se över uppdraget i rådet, säger Dahlman-Wright till DN.

Etikrådet kom i mars 2015 fram till att de inte ansåg att kirurgen Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet.

Kommer vi se några förändringar i etikrådets sammansättning?

– Ja det var vi också väldigt överens om. När vi har definierat ett förnyat uppdrag får vi se över vilka kompetenser vi behöver i det nyskapade rådet. Då får vi gå tillbaka till rådets nuvarande medlemmar och fråga om de eventuellt står till förfogande, och eventuellt fylla på med andra kompetenser också.

Ingen i rådet har lämnat sin plats efter att skandalen med forskningsfusket har briserat på KI. Karin Dahlman-Wright vill heller inte svara på om det är någon av de nuvarande ledamöterna som inte kommer att tillfrågas om fortsatt deltagande när rådet ombildas.

– Det handlar inte om förtroende eller inte förtroende för dem, utan nu handlar det om att få till en bra hantering av etiska frågor vid KI.

Hur lång tid processen att ta fram ett nytt etiskt råd ska ta kan rektorn heller inte svara på i dagsläget.

– Det är oerhört prioriterade frågor och väldigt prioriterat att få till ett nytt råd. På samma gång måste det bli rätt. Jag kan inte svara på det i dag, men kommer framöver att kommunicera vem som ska leda arbetet och något slags tidsperspektiv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.