Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

KI:s forskningspartners säljer organ från avrättade kineser

Svenska Karolinska institutet samarbetar med flera kinesiska universitet som tjänar miljoner på att sälja organ som kommer från avrättade fångar, uppger Dagens Medicin.

- Vi ska gå till botten med det här. Om det visar sig att uppgifterna stämmer måste vi självfallet göra något åt det. Naturligtvis kan vi inte acceptera sådant handlande eftersom det strider mot våra etiska principer, säger dekanus Jan Carlstedt-Duke, ytterst ansvarig för Karolinska institutets (KI) internationella samarbete, till tidningen.

Enligt Carlstedt-Duke har ledningarna för de kinesiska universiteten som KI samarbetar med på en direkt förfrågan uppgett att de inte håller på med försäljning av organ från avrättade.

Men Dagens Medicin har uppmärksammat att åtminstone ett av de universitetsrelaterade företagen öppet skriver på sin hemsida att organen som erbjuds kommer från avrättade kineser.

Det gäller företaget Beijing International Medical Support Network Centre som säljer och marknadsför organtransplantationer från fem olika sjukhus i Peking, bland dessa Beijing University Hospital som ägs och drivs av KI:s samarbetspartner Peking University.

Företaget förmedlar årligen organtransplantationer till ett värde motsvarande cirka 375 miljoner kronor, enligt egna uppgifter. Tanken är bland annat att utländska patienter ska kunna köpa sig en operation om de behöver en ny njure eller lever.

Enligt tidningen sysslar även Fudan University i Shanghai med samma typ av handel.

Carl-Gustaf Groth är professor emeritus i transplantationskirurgi vid KI och medlem i en WHO-panel om internationell transplantationsverksamhet. Han säger till Dagens Medicin att Kinas vice hälsovårdsminister Jiefu Huang i november i fjol, under ett WHO-möte i Filippinerna, medgav att Kina bedriver handel med organ från avrättade fångar.

- Det handlar om tusentals organ varje år. Bara under 2005 genomfördes cirka 3.500 levertransplantationer i Kina. Nästan samtliga organ kom från avrättade fångar, säger Carl-Gustaf Groth till Dagens Medicin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.