Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

KI:s styrelse byts ut

Styrelsen byts ut efter Paolo Macchiarini-skandalen.
Styrelsen byts ut efter Paolo Macchiarini-skandalen. Foto: Lina Alriksson

Regeringen byter ut delar av Karolinska institutets styrelse, som en följd av skandalerna kring kirurgen Paolo Macchiarini, uppger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, för TT.

Styrelsen för Karolinska institutet är i stort behov av ”förnyelse”. Det anser regeringen som på torsdagen beslutade att ge en nomineringsgrupp i uppdrag att byta ut ett antal ledamöter i styrelsen, det så kallade konsistoriet.

– Jag ser mycket allvarligt på det som framkommit om vad som har hänt vid KI. För att ett högt förtroende för verksamheten ska kunna återskapas är därför den här förnyelsen av styrelsen nödvändig, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

Exakt hur många eller vilka av de nuvarande styrelseledamöterna som får gå avgörs av nomineringsgruppen, även om beslutet fattas av regeringen. Nomineringsgruppens förslag ska redovisas senast den 1 april.

Läs mer: Macchiarini – från fakta till fusk

Den nuvarande styrelsen, med ordförande Lars Leijonborg i spetsen, har kritiserats för dess hantering av anklagelserna mot Paolo Macchiarini och hans forskning kring konstgjorda luftstrupar. Som en följd av denna forskning har institutets rektor, dekanus samt rektorsråd redan avgått.

Regeringen vill förnya styrelsen för Karolinska institutet vars anseende har skadats svårt av turerna kring kirurgen Paolo Macchiarini och hans forskning kring konstgjorda luftstrupar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.